BiH
0

Moskva tvrdi da Ashdownove sankcije vode BiH u krizu

NINA
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je sinoć kao nesvrhovito donošenje najnovijeg paketa sankcija visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna prema Republici Srpskoj i upozorilo da ostavka srpskih političara vodi zemlju u krizu.

"Kao sudionik vijeća za njegovo provođenje mirovnog sporazuma, Rusija je u više navrata upozoravala Paddyja Ashdowna da ne poduzima akcije koje vode u narušavanje još uvijek krhke ravnoteže u BiH i nanose štetu mirnom procesu u zemlji", ističe se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije dostavljeno agenciji RIA "Novosti".

"Očigledno je da će negativne posljedice Asdownove akcije dovesti u sumnju svaki argument o njenoj nužnosti", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozvalo je Ashdowna da se "u nastaloj situaciji rukovodi težnjom da uspostavi partnerstvo s predstavnicima svih naroda u BiH, da djeluje s punom sviješću o mjeri odgovornosti koja je svojstvena mandatu koji su mu povjerili Vijeće sigurnosti UN-a i Vijeće za provođenje mirovnog sporazuma".

Prema mišljenju ruskog ministarstva, direktna posljedica Ashdovnova poteza jeste odluka o ostavci premijera RS-a Dragana Mikerevića i predstavnika bosanskih Srba u vladi BiH, među kojima i šefa diplomacije BiH Mladena Ivanića.