Bila zarobljena 10 godina
2

Moskovska robinja: Tukli su me, silovali i ubili mi dijete

Klix.ba
U policijskoj akciji borbe protiv trgovine ljudima koju je sprovela moskovska policija prije dvije sedmice spašeno je 11 osoba koje su držane kao robovi u mini marketima u istočnom dijelu glavnog ruskog grada.

To je bio jedan od najgorih primjera koji su izašli na vidjelo koliko loše su imigranti iz Uzbekistana i Kazahstana tretirani u Rusiji.

Leyla Asherova bila je zarobljena 10 godina. Došla je iz Uzbekistana kada je imala 16 godina da radi kao pomoćnica u marketu. Vjerovala je da će biti plaćena za svoj rad, ali nikada nije.

"Kada sam došla, prvi dan su mi oduzeli pasoš. Primijetila sam da je vlasnik tukao djevojke. Vukao ih je za kosu i udarao svom snagom. Tada sam shvatila da sam na pogrešnom mjestu", rekla je Leyla u svojoj ispovijesti.

Radni sati u mini marketu su dugo trajali, hrana je bila slaba, a Leyla je živjela pod konstantnim nasiljem.

"Vlasnik me je često tukao. Jednom me tukao bez prestanka dva sata. I danas imam ožiljke na nogama, tijelu i licu. Tukao me je i kada sam bila trudna", ispričala je Leyla koja je sada ponovo trudna, a njeno dvoje djece je rođeno u ropstvu.

Ima šestogodišneg sina Bakhyra, a rodila je i djevojčicu Dianu koja bi sada imala pet godina. Vlasnik marketa ju je odveo. Rekli su joj da je Diana umrla nakon pada s balkona, ali ona ne zna da li je to istina.

"Kad su mi to rekli ostala sam ukočena. Nisam imala nikakve emocije, samo sam pomislila kako moram uraditi nešto da ne prođe nekažnjeno", rekla je i dodala kako je otac njene djece jedan od članova porodice vlasnika marketa.

Osim Leylinog sina u marketu je bilo još dvoje djece. Jedan petogodišnjak je bio zaključan u stanu cijeli život. Nikada nije ugledao svjetlost dana. Nakon akcije zbrinut je u sigurnoj kući. Bio je pothranjen, imao avitaminozu i jedva je hodao.

"Kad god smo pokušale pobjeći pretukli bi nas. Policajci su nas uvijek vraćali vlasniku. Nismo ni njima mogli vjerovati", rekla je Leyla koja se sa svojim sinom danas nalazi u sigurnoj kući i nada se boljem životu.