Zenica
0

Mošćanici samo trećina otpada iz općinskih zajednica

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Regionalna deponija "Mošćanica" uspješno obavlja svoju funkciju i za protekle tri godine rada bilježi dobre rezultate i ostvaruje svoju misiju.

U projekat zbrinjavanja otpada na RD "Mošćanica" u protekle tri godine uključile su se općine Zenica, Travnik, Busovača, Visoko, Žepče, Zavidovići, Vitez, Novi Travnik i Kakanj. Na ovoj sanitarnoj deponiji u protekle tri godine od njenog puštanja u rad, na ekološki prihvatljiv i savremen način zbrinuto je više od 100.000 tona komunalnog otpada.

Ipak, do sada se na deponiji zbrinjavalo tek 38.000 tona otpada godišnje, što je samo trećina od oko 110.000 tona otpada, koji proizvodi oko 350.000 stanovnika ove regije.

Zaposlenici Regionalne sanitarne deponije Mošćanica apeluju na općinske službe da uozbilje napore na uspostavljuju efikasnog sistema ekološkog zbrinjavanja i upravljanja otpadom. Iako, deponija pruža sve uslove za efikasno zbrinjavanja otpada svake godine preko 60 hiljada tona smeća završava na nelegalnim deponijama, pored potoka i rijeka širom centralne Bosne.

Ako bi u lokalnim općinskim zajednicama zbrojili sve troškove kojima su izloženi kod čišćenja "divljih deponija" lako bi uvidjeli da svake godine bacaju dio novca iz ne baš velikih budžeta.