BiH
0

Mortalitet u Kantonu Sarajevo u porastu

FENA
Tokom 2007. godine na području Kantona Sarajevo umrlo je 3.825 osoba, odnosno opći mortalitet iznosio je 9,1 promila i u blagom je porastu u odnosu na 2006., kada je iznosio 8,9 promila.

Ovo su podaci iz Analize mortaliteta stanovništva Kantona Sarajevo koju je danas razmatrala Vlada KS-a, a na konferenciji za novinare predstavila sekretar u Ministarstvu zdravstva KS-a Jasna Hasić.

Hasić je navela da je perinatalni natalitet (odnos mrtvorođene djece u odnosu na broj živorođene) iznosio 10,9 promila i nešto je niži u odnosu na 2006. i tada je iznosio 12,8 promila.

Dojenački mortalitet, pokazatelj broja umrle djece do jedne godine, iznosio je 9,6 promila u 2007., što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 10,9 promila. Hasić je istaknula da je dojenački mortalitet pokazatelj efikasnosti zdravstvene službe.

U Kantonu Sarajevo i u 2007. osnovni uzrok smrti bila su oboljenja cirkulatornog sistema, a obuhvataju bolesti koronarnih arterija, ishemija hipertenzije, cerebrovaskularne bolesti i slično, sa stopom od 43,5 posto svih registriranih smrtnih slučajeva. Drugi uzrok smrti stanovnika KS-a u 2007. godini, navela je Hasić, bila su maligna oboljenja.

Prema njenim riječima, zbog izraženosti ovih oboljenja, na prijedlog resornog ministarstva, Vlada KS-a je prihvatila dva projekta prevencije koji će biti nastavljeni. Prvi se odnosi na prevenciju karidiovaskularnih oboljenja, a drugi na prevenciju karcinoma debelog crijeva.