BiH
0

Morgan Freeman će glumiti Nelsona Mandelu

Klix.ba
<b>Morgan Freeman</b> će glumiti <b>Nelsona Mandelu</b> u filmskoj verziji autobiografije bivšeg predsjednika Južne Afrike. Film bi trebao režirati Pakistanac <b>Shekhar Kapur</b> koji je režirao filmove <i>The Four Feathers</i> i <i>Elizabeth</i>. Kako bi Freemanu pomogao da se pripremi za ulogu, Mandela je pristao naći se s njim svaki put kad jedan od drugog budu udaljeni 160 km. Morgan Freeman je izjavio sljedeće: "Veoma sam počastvovan i preplašen da neću uspjeti predstaviti ovog nevjerovatnog čovjeka u potpunosti."

Režiser Kapur je objavio neke detalje ovog projekta, koji je zasnovan na Mandelinoj autobiografiji Long Walk To Freedom. Govoreći o Mandeli, koji je predsjednik Južne Afrike bio od 1994. do 1999. godine, Kapur je rekao sljedeće: "On je spiritualni vođa, poput Gandhija. On ne treba voditi krvavu bitku da bi pobijedio."

Scenario za film će napisati William Nicholson, a film će producirati najrespektabilniji južnoafrički producent Anant Singh. Morgan Freeman najvjerovatnije neće imati problema s ovom ulogom – 1994. godine je bio nominovan za Oscara za svoju ulogu zatvorenika koji služi doživotnu robiju u filmu The Shawshank Redemption.