Miroslav Lajčak
0

Morat će doći do izmjene ustava BiH u procesu evropskih integracija

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izvijestio je Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta o situaciji u BiH i predočio analizu o tome šta se može očekivati, naročito u pogledu novih odgovornosti EU u BiH nakon prestanka rada OHR-a.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Lajčak je dao detaljan izvještaj o napretku koji je ostvarila BiH u ispunjavanju uvjeta i ciljeva za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira u februaru te je istaknuo dva glavna neriješena pitanja, državnu imovinu i Brčko Distrikt.

''Političke stranke imaju dijametralne stavove o tome kako da izvrše podjelu imovine između različitih nivoa vlasti. Naš je stav da je potrebno funkcionalno kompromisno rješenje. To znači tamo gdje država mora imati infrastrukturu potrebnu da vrši svoje Ustavom propisane dužnosti. Budući da status Brčko Distrikta nije razriješen u Dejtonskom mirovnom sporazumu, mora postojati način da se u potpunosti provede Sporazum koji je naknadno postignut. Brčko mora imati jasan položaj unutar pravnog okvira BiH“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Pitanje potrebe ustavnih promjena pokrenuli su i Lajčak i članovi Odbora za vanjsku politiku koji su ponovili da je jasno da će morati doći do izmjena sadašnjeg Ustava u procesu evropskih integracija.

''Iako većina ljudi među svim konstitutivnim narodima u BiH prihvata ovu zemlju kao zajedničku domovinu, još ne postoji konsenzus o tome na koji način bi ova zajednička zemlja trebala biti organizirana. U BiH postoje tri različite i suprotstavljene vizije o prošlosti i budućnosti zemlje. Neizbježno je da će se morati napraviti izvjesne promjene Ustava BiH, ako ništa drugo, onda u kontekstu pristupanja EU'', konstatirao je Lajčak.

Naglasio je da BiH nije tipična zemlja kandidat za članstvo u EU te da ono što u drugim zemljama može predstavljati tehnički zahtjev, u BiH se može lako pretvoriti u ispolitizirano pitanje.

''Dobar primjer za ovo je jedinstveni ekonomski prostor kao jedno od temeljnih načela EU. Njegove prednosti su jednoglasno prihvaćene diljem 27 zemalja članica EU, ali u BiH se to pitanje osporava unutar jedne države. Ovo je jasno nerazumijevanje procesa evropskih integracija. Dok se političke elite konstantno pozivaju na evropske integracije, aktivnosti stranaka nesumnjivo potvrđuju da je za njih ‘nacionalno pitanje’ uvijek ključno pitanje'', zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.