Valentin Inzko
0

"Morao sam obezbijediti minimum pravne sigurnosti"

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da suspendovanje odluke Centralne izborne komisije (CIK), koja se odnosi na formiranje vlasti u Federaciji BiH, ne znači da međunarodna zajednica nema povjerenje u CIK, već da je primijećen pravni haos u FBiH, pa je "morao da obezbijedi minimum pravne sigurnosti".

Inzko je za "Euroblic" rekao da će prihvatiti odluku Ustavnog suda FBiH i ocijenio apsurdnim spekulacije da on svojim postupkom daje za pravo pojedinim kritičarima da se OHR stavio na stranu Zlatka Lagumdžije i SDP-a u formiranju vlasti u FBiH.

"Moja odluka privremeno obezbjeđuje pravnu jasnoću koja je neophodna u FBiH dok Ustavni sud FBiH ne privede kraju svoje razmatranje ovog pitanja i ništa više. Upućivanje takvog kompleksnog spora na najviši relevantni nivo je pravi put, onako kako se to radi u demokratiji", naveo je Inzko .

On je dodao da je sa svojim timom uložio mnogo napora da se pomogne dogovor između dva HDZ-a i stranaka potpisnica platforme, kako bi se osiguralo da dva HDZ-a budu pravično zastupljeni na svim nivoima vlasti, ali da su oni odbacili kompromis.

Nakon što je Centralna izborna komisija donijela odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, te poništila njihov izbor, Inzko je privremeno suspendovao ovu odluku Komisije i odlučio da su legalni novi organi vlasti, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH (FBiH) Borjana Krišto juče je povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat visokom predstavniku u BiH.