Vuk Jeremić
0

"Moramo stati na loptu"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Banjoj Luci, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom o posljednjoj odluci Narodne skupštine RS-a o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, te reakcijama koje su uslijedile, da je veoma važno da se "smire strasti i stane na loptu", jer su mnogi u svijetu zabrinuti.

"Ovo je jedna situacija zbog koje su danas mnogi u svijetu zabrinuti. I zbog toga mislimo da je važno da smirimo strasti, stanemo na loptu. Odluke su donesene u skladu s zakonom i one se moruju poštovati", rekao je Jeremić.

Međutim, kaže, nema nikakve potrebe da se dolijeva ulje na vatru.

"Mislim da je momenat da ovome priđemo racionalno, da budemo, odmjereni i jedinstveni, kao i što smo bili do sada", rekao je srbijanski šef diplomatije.

Uputio je apel i da se smiri retorika, "ratnohuškačka, poput one koju je koristio bivši visoki predstavnik Peddy Ashdown".

Ta retorika, naveo je, "može samo da pogoršava situaciju na ovim prostorima i mislim da takva vrstu retorike nikome ne može da bude od koristi, kao i bilo kakvo političko djelovanje koje bi bilo u pravcu rasplamsavanja situacije i raspirivanja političke debate".

Jeremić je dodao i da će Srbija nastaviti da podržava demokratski izabrano rukovodstvo RS-a i sve odluke tog rukovodstva donesene u skladu s zakonom.

"Ali, želim da iskoristim ovu priliku i da uputim apel svim stranama i svim relevatnim stranama tih institucija kako u RS, tako i BiH da je nama u cijelom regionu neophodna jedna vrsta stabilnosti, kao preduslov za nastavak strateških evropskih procesa. Imamo puno razumijevanje za situaciju. Naravno, mnogo toga je jasnije nakon ovih razgovora. Nema razlike u stavovima u strateškom smislu. I Srbija i RS imaju zajednički viziju, ciljeve, obale. Kada je riječ o BiH to je poštovanje teritorijalne cjelovitosti te zemlje, puno poštovanje Dejtona i dobrosusjedski odnosi na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

Razgovor s Dodikom će nastaviti, a, kako je rekao, nakon ovog sastanka "ima daleko manje razloga za zabrinutost, nego što je to bilo prije".

Jeremić je naglasio da je prosperitet i stabilnost RS, kao i cijele BiH, važan interes Srbije.

"Politika Srbije prema BiH je nepromjenjiva, ona podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i dogovor tri naroda i dva entiteta, Srbija je privržena Dejtonu, slovu tog dokumenta", kazao je Jeremić večeras na pres-konferenciji nakon sastanka sa predsjednikom RS.