Sulejman Tihić
0

FOTO / "Mora se jasno reći ko je kriv za 4 izgubljene godine"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić se danas na pres-konferenciji u Sarajevu osvrnuo na protekli period, na to šta je ko obećao i šta je od toga ispunjeno.

"Prije nego što govorimo o predizbornoj kampanji, prije nego što govorimo o našim izbornim ciljevima, programskim platformama treba svi da postavimo pitanje onima koji o tome govore: šta su uradili do sada, odnosno šta su uradili od onoga što su obećali i drugo kako to realizirati, s kim, na koji način, vodeći računa o ustavnoj konstrukciji BiH, vodeći računa uvijek da je za sve odluke potrebna entitetska, etnička i svaka druga većina", kazao je Tihić.

Tihić smatra da se mora jasno reći ko je kriv za četiri izgubljene godine, ko je kriv za radikalizaciju prilika u BiH.

"Ovo tim prije što u BiH nemamo klasičnih opozicionih i vladajućih stranaka. Ako neka stranka ima člana Predsjedništva BiH, gradonačelnika Sarajeva ili načelnike velikih općina, takva stranka ne može glumiti opoziciju", kazao je Tihić.

Prije svega, dodao je, moramo reći ko je kriv što nije provedena ustavna reforma?

Kriv je, smatra on, onaj ko je srušio "aprilski paket" dobrih ustavnih rješenja, a nije ponudio ništa bolje, usuglašeno s političkim predstavnicima drugih naroda. Krivi su i oni koji su odbili "butmirski paket" koji je također bio dobar paket ustavnih rješenja, a nisu ponudili ništa bolje.

"Postavlja se pitanje ko je kriv što nije riješena državna imovina, što nije riješena vojna imovina. U Prudu smo imali jasno, kad je Dodik potpisao, da vojna imovina može preći na državu. Ko je kriv što nisu u okviru zakonske redovne procedure transparentno osigurane investicije u energetskom sektoru, ko je tri godine insistirao na nekakvim privatnim dogovorima o odabiru strateških partnera. Ko je kriv što je usvojena reforma policije kojom je legalizovana policija RS-a 13 godina nakon Dejtona", neka su od pitanja koje je postavio Tihić.

Također, ko je kriv što BiH nije riješila nijedno sporno pitanje u međudržavnim odnosima s našim susjedima, ko je kriv što imamo zastoj na putu BiH za priključenje EU i NATO-u?

Govoreći o radu Predsjedništva BiH u oblasti vanjskih poslova, Tihić je kazao da nisu uradili ništa "osim blamaže na međunarodnoj političkoj sceni".

"Kada se radi o pitanju odbrane, nije riješeno pitanje vojne imovine, a moglo se riješiti, u Prudu je bio dogovor o tome. Prema tome, prije glasanja moramo odgovoriti na pitanja ko je kriv zbog svega ovoga", smatra predsjednik SDA.

On ističe da sada ponovo imamo te koji daju lažna obećanja, velika obećanja, a nisu uradili ni ovo što su obećali.

"Ponovo se javljaju neki avanturisti, neki novi avanturisti koji govore o velikim radilištima, gradilištima, tornjevima itd.", kazao je Tihić, dodajući da je SDA uvijek bila dio nekih rješenja, zalagala se za ta rješenja.

"Riješili smo pitanje statusa Distrikta Brčko, jedno važno pitanje zaostalo iz Dejtonskog sporazuma. U Federalnoj vladi radili smo također mnogo, drugi su povlađivali, drugi su poticali nerede. Mustafa Mujezinović je radio i rješavao probleme", kazao je Tihić.

Dodao je da ova stranka ima izbornu platformu, zna šta su njeni ciljevi, zna kako i s kim će to uraditi.

"Šta je alternativa SDA - da li su to oni avanturisti koji su obećavali 100 posto, da li su alternativa oni koji glume opoziciju, a koji su svakodnevno opterećeni reketaškim i sličnim aferama, da li su alternativa ovi novi avanturisti", kazao je Tihić, izrazivši nadu da će građani prepoznati ozbiljnu i odgovornu politiku i glasati za SDA.

Na novinarsko pitanje koliko će koštati predizborna kampanja SDA i iz kojih izvora će se finansirati, Tihić je odgovorio da, koliko on zna, to je do milion i tristo hiljada KM od članarine i dobrovoljnih priloga.