BiH
143

Moore: Treba pronaći rješenje za Mostar

FENA
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Voditelj Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH (OESS), veleposlanik Jonathan Moore, izrazio je očekivanje da će se lokalni izbori u Mostaru održati zajedno s drugim sredinama u ovoj zemlji u listopadu ove godine.

"Krajnje je vrijeme za rješenje. Apsolutno je neprihvatljiva činjenica da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine. Građani Mostara ne smiju biti taoci okolnosti te očekujemo postizanje kompromisa između političkih stranaka i iznalaženje prihvatljivog rješenja, kako bi izbori u Mostaru bili održani već u listopadu ove godine", izjavio je Moore u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Pozvao je sve "one koji kažu da govore u ime Mostarki i Mostaraca" da se što je moguće prije vrate za pregovarački stol te iznađu rješenje koje će omogućiti održavanje izbora u Mostaru, kao i rješenja za druga važna pitanja.

"Vjerujem da predsjednici obje stranke mogu naći rješenje. Bez njih rješenja nema", kazao je Moore, misleći na Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Na novinarski upit treba li Mostar imati poseban status u odnosu na sve druge općine i gradove u BiH, Moore je odgovorio kako je status Grada Mostara definiran Washingtonskim i Daytonskim sporazumima i kao takav zasebno je tretiran u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH.

Na upit da prokomentira inicijativu hrvatskih stranaka da sve općine budu u istom položaju, a da za početak Travnik ima isti status , a da, primjerice, u Banjoj Luci Hrvati i Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi, voditelj Misije OESS-a je ocijenio kako je konstitutivnost naroda na cijelom teritoriju BiH ustavna kategorija, i, kao takva, ne može biti predmetom političke trgovine.

"Svi građani Bosne i Hercegovine moraju uživati jednak status u ostvarivanju svojih prava, na svakom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine", poručio je Moore.