BiH
0

Moore: Put naprijed za SBK poštivanje vladavine zakona

FENA
Roderick W. Moore
Roderick W. Moore
Put naprijed za Srednjobosanski kanton (SBK), te za Bosnu i Hercegovinu u cijelosti, jeste puno poštivanje vladavine zakona i političkog dijaloga, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore na sastanku s delegacijom SBK-a koja je danas posjetila OHR u Sarajevu, saopćeno je iz OHR-a.

Što se tiče konkretnih pitanja vezano za formiranje vlade SBK-a, prvi zamjenik visokog predstavnika Moore je izjavio da "je visoki predstavnik opredijeljen da osigura poštivanje ustavnog prava konstitutivnih naroda da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa".

Ustavni sud Federacije sada mora odlučiti o zahtjevu kojim se osporava odluka o imenovanju nove kantonalne vlade donesene 10. maja.

"Sve dok Sud ne donese odluku, političke stranke u kantonu moraju zajednički i konstruktivno djelovati da bi se osiguralo puno poštivanje zakonskih procesa, te da kantonalne vlasti budu u stanju izvršavati svoje hitne obaveze prema građanima SBK-a", rekao je Moore.

On je izjavio da će se zakonskim procesom u propisanom roku utvrditi zakonitost odluke koju je Skupština SBK-a donijela 10. maja, ali je dodao da kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, ključ je pokrenuti dijalog da bi se pronašlo političko rješenje koje ispunjava interese svih građana.

On je pozvao relevantne predstavnike da osiguraju da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Kantonalne skupštine bude odmah predložen i imenovan bez odgađanja, s obzirom na to da bi se na taj način eliminirala prepreka za formiranje nove vlade SBK-a koja će imati široku podršku političkih stranaka.

Ambasador Moore je izjavio da je OHR svim stranama obrazložio ustavnu situaciju te da se nada da će stranke postići politički dogovor.