BiH
47

Moore: OSCE nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore izjavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da ga raduju jučerašnji zaključci Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koji su potvrdili da je OSCE-ova Analiza rada Suda i Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, te dozvoljavaju OSCE-u pristup tim predmetima.

Dodao je da Misija OSCE-a u BiH u potpunosti poštuje i promovira nezavisnost pravosuđa u BiH, te da je fokus Analize koja je u toku na radu Tužilaštva BiH i Suda BiH na predmetima ratnih zločina zbog toga što su te institucije odgovorne za procesuiranje najtežih slučajeva, što samo po sebi nosi određeni broj jedinstvenih izazova.

"Kako bi napravila ovu analizu, Misija je angažovala sutkinju iz Velike Britanije Joanna Korner na osnovu njenog iskustva kao višeg advokata u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog njenog poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH", kazao je Moore.

Istakao je da Misija provodi niz aktivnosti kojima nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH, da se metodologija praćenja temelji na fundamentalnim principima objektivnosti i nemiješanja u sudski proces i da se OSCE vodi strogim standardima povjerljivosti.

Moore je naveo da još nisu dobili pozitivan odgovor od Tužilaštva BiH, što ne znači da su im vrata tamo zatvorena i da OSCE ne može nametnuti nikakve sankcije Tužilaštvu BiH ukoliko odbiju saradnju.

Odgovarajući na pitanje da li je OSCE u drugim zemljama dobio pristup predmetima državnog tužilaštva Moore nije mogao navesti takav primjer, te je rekao da se mandati OSCE-a razlikuju od zemlje do zemlje.

Očekuje da će Analiza biti završena do sredine novembra, te da će ona sadržavati i određene preporuke za poboljšanje rada Suda i Tužilaštva BiH, ali da neće sadržavati analizu konkretnih predmeta.

Upitan da li bi Analiza eventualno mogla osnažiti argumente Milorada Dodika za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Moore je rekao da poštuju stav visokog predstavnika da referendum ne dolazi u obzir i da entiteti ne mogu raspisivati referendum o nadležnostima države.