BiH
0

Moore: Nepoštivanje sudskih odluka na svim nivoima veliki problem u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Obaveza je sudske odluke na svim nivoima poštovati, pa tako i odluke Ustavnog suda BiH, u suprotnom neće biti vladavine prava poručio je danas u Sarajevu šef misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore.

Upitan da komentira Odluku Ustavnog suda BiH kojom je naustavnim proglašen 9. januar - Dan RS, Moore je novinarima kazao da to nije njegova nadležnost, ali da su generalno brojni slučajevi nepoštivanja sudskih odluka.

"Što se tiče odluke Ustavnog suda i tu odluku svi moraju poštovati", istakao je ambasador Moore, navodeći da se od političara iz Republike Srpske, pa i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, čulo "da je ta odluka pogrešna i da traže neko političko rješenje".

Prije tog dana, kako je naveo, nije došlo do "nekog političkog rješenja".

"Danas sam se sastao s Ivanićem i jasno mi je da će i on tražiti konkretno političko rješenje zbog toga što ni on nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda", kaže Moore.

Smatra da je nepoštivanje sudskih odluka na svim nivoima veliki problem u BiH te da se ta situacija mora promijeniti, ako se želi uspostaviti vladavina prava.