BiH
0

Moore: Iako postoje sigurnosne prijetnje Balkan mirniji od mnogih regija

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Sarajevu da je Balkan mirniji od mnogih drugih regija u svijetu, ali da treba biti svjestan da postoje određene prijetnje.

U obraćanju medijima prije gostovanja na sesiji Kruga 99 o temi "Izazovi sigurnosti u BiH" Moore je rekao da je i nasilni ekstremizam problem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim zemljama svijeta.

"Postoji ogromna razlika između retorike, poput one u predizbornim kampanjama, i realnosti i još uvijek sam optimista po pitanju razvoja i unapređenja ove regije", istakao je Moore.

Dodao je da politička sigurnost zavisi od Ustava i okvira u kojem se BiH nalazi, da postoje mnoge uspješne državne agencije na različitim nivoima, a da mnogi ljudi žive svoje živote bez utjecaja političke retorike.

Moore je kazao da je BiH upravo dobila Upitnik Evropske komisije što ipak predstavlja napredak, ostvaren uprkos njenom komplikovan uređenju.

Upitan da prokomentira nedavne izjave hrvatske predsjednice o Bosni i Hercegovini, Moore je rekao da je uvjeren da će BiH, zajedno sa susjednim zemljama, moći odgovoriti na sve prijetnje i probleme koji su zaista prisutni ovdje, kao i drugdje.

Potcrtao je da vjeruje da su vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji, u odnosu na situaciju od prije 20 godina, okrenute miru i stabilnosti u BiH i u cijeloj regiji.

Prije početka današnje sesije Kruga 99 upriličena je komemoracija bivšem predsjedniku te asocijacije Vlatku Dolečeku koji je preminuo prije dva dana.