Legalne institucije
0

Moore: Ambasada SAD-a snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH

FENA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore izjavio je večeras u Banjoj Luci da njegova zemlja snažno podržava institucije Suda i Tužilaštva BiH, koje su legalno uspostavljane i za koje smatraju da imaju vitalnu ulogu u BiH.

"Smatramo da zabrinosti koje se tiču ovih institucija trebaju se rješavati u okviru strukturalnog dijaloga, koji vodi EU“, kazao je Moore.

Komentirajući zaključke koje je juče usvojila parlamentrna većina u Narodnoj skupštini RS-a, u kojima se traži da njeni predstavnici u parlamentu BiH pokrenu ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, Moore je rekao da prepoznaje i pravo parlamentarca kako na državnom tako i na entitetskom nivou da pokreću inicijative iz bilo koje oblasti za koje smatraju da je to potrebno.

Komenirajući odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka“, on je kazao da je ustanovljeno da je i njihov ambasador za pitanje ratnih zločina potvrdio da su se dogodili zločini u Dobrovoljačkoj ulici.

"Kako mi shvatamo, istraga u 'slučaju Dobrovoljačka' se nastavlja. Prema potvrdama koje imamo iz Tužilaštva istraga se nastavlja na nekoliko nivoa“, kazao je Moore u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je izrazio nadu da će protokol između BiH i Srbije biti potpisan što će omogućiti da se dijele informacije između dvije zemlje.

Komentirajući slučaj napada na američku ambasadu, na koju je pucao Mevlid Jašarević, Moor je kazao da su iz štampe i drugih izvora dobili informaciji da je osoba koja je pucala rekla da je jedan od specifičnih ciljeva „bilo ubijanje Amerikanaca“, te da je u svim takvim slučajevima odgovornost Federalnog biroa za istrage SAD-a (FBI) da preuzima istragu.

Predstavnici američke ambasade večeras su u Banjoj Luci organizirali primjem za predstavnike političkih stranaka, iz oblasti kulture, nevladinog sektora, medija i druge.

Moore je ovom prilikom rekao da će predstavnici Amabasade SAD-a sarađivati sa svim predstavnicima na svim nivoa u BiH kako bi zemlja krenula naprijed.