BiH
0

Moor: Naći rješenje da 30.000 Brčaka izađe na opće izbore

FENA
Roderick Moor
Roderick Moor
Supervizor za Brčko Roderick Moor danas je na sastanku u OHR-u tom gradu najavio formiranje tima koji će biti sastavljen od predstavnika Vlade Brčko Distrikta BiH i Izborne komisije u Brčkom, u svrhu pronalaženja rješenja problema neizlaska oko 30.000 Brčaka na opće izbore 2014.godine.

Moor je predstavnike lokalne vlasti i brčanske izborne komisije podsjetio da se isti problem građanima desio 2010.godine zbog neposjedovanja entitetskog državljanstva te da svi zajedno već sada trebaju da sagledaju mogućnosti da bi se ovim građanima omogućio izlazak na opće izbore za dvije godine.

Zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Anto Domić istakao je da će Vlada nakon bezuspješnog pokušaja da riješi ovaj problem sada pronaći pravo rješenje pogotovo što su, u ovaj problem, uključene i entitetske vlade koje su izmijenile svoje zakone i umanjile finansijske izdatke za dobijanje entitetskog državljanstva.

S predstavnicima Centralne izborne komisije BiH (CIK) u vezi s dobijanjem podrške u vezi s ovim pitanjem ali i o pitanju donošenja izbornog zakona Distrikta, čija izmjena je u toku, bit će razgovarano u naredna dva.

Inače, za dobijanje entitetskog državljanstva FBiH, građani Distrikta su ranije trebali da plate 450 maraka, a sada 99, dok je za dobijanje entitetskog državljanstva RS-a, trebalo platiti 100, a sada samo deset maraka.