Ambasadorov blog
26

Moon: Sarajevska Hagada, zatvoren muzej i još jedna propuštena prilika

Klix.ba
Patrick Moon (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Patrick Moon (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Patrick S. Moon, objavio je na svom blogu komentar o sarajevskoj Hagadi i zatvaranju Zemaljskog muzeja.

"Dvije kustosice iz Metropoliten muzeja u New Yorku (MET), najvećeg muzeja umjetnosti u Sjedinjenim Državama i jednog od najcjenjenijih i najposjećenijih muzeja svijeta, posjetile su Bosnu i Hercegovinu kako bi se sastali sa predstavnicima Zemaljskog muzeja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i drugima. U Sarajevo su došle vidjeti Hagadu, koja je dio istorijsko-kulturnog blaga BiH i simbol bogate tradicije multikulturalnosti ove zemlje.

Kako što mnogi znaju, Metropoliten muzej se obratio nadležnim iz BiH u vezi izlaganja Hagade u METu. Nažalost, zbog neriješenog statusa Zemaljskog muzeja, kao i drugih šest muzeja i biblioteka koje nemaju službeni status, Komisija je donijela negativnu odluku o ustupanju ovog eksponata METu. MET je jedan od najposjećenih muzeja i najveća turistička atrakcija u New Yorku koji želi da izloži najveće bh. blago. Ipak, još jedna prilika za ovu zemlju je propuštena zbog politike.

Pošto smo najčešće zaokupljeni političkim i ekonomskim pitanjima, zapostavljamo kulturne institucije na sopstvenu štetu. Za vrijeme mog mandata u BiH, shvatio sam važnost koju ovdje ima kultura. Muzika, scenska umjetnost i film su, izmedju ostalog, pomogli održati duh građana koji su godina bili izloženi ratnim nedaćama. Kulturni resursi jedne zemlje, isto kao i ekonomski i prirodni resursi, moraju biti zaštićeni. Svjedoci smo svakodnevnih unutrašnjih političkih sukoba koji koče ekonomsko-društveni razvoj i reforme potrebne za evroatlantske integracije, te sprečavaju napredak BiH na kulturnom planu. Institucije kulture su prinuđene da zatvore svoja vrata u iščekivanju političkih rješenja. Vrijeme prolazi, a ova zemlja propušta sve više i više prilika.

Izložba u Metropoliten muzeju bi mogla motivisati Amerikance, obične građane, investitore i turiste da svoju pažnju ponovo usmjere na BiH. Ali, kad to učine, šta će vidjeti? Investitori, donatori i turisti se mogu obeshrabriti ukoliko bh. vlasti i institucije nisu voljne zaštititi kulturno nasljeđe svoje zemlje. Vrijeme je da vlasti regulišu pravni status Zemaljskog muzeja i sličnih institucija kako bi osigurali održivost i pristup svim kulturnim institucijama u BiH. Vrijeme je da kustosi, direktori, bibliotekari i zaljubljenici u kulturu napuste stari način razmišljanja i učine istinski napor da modernizuju poslovanje svojih najvrednijih institucija kulture. Apelujem na bh. vlasti da naprave konkretne korake u cilju zaštite svojih institucija kulture, tako da Zemaljski muzej postane prosperitetni dom Hagade gdje će građanima i posjetiocima biti omogućeno da vide kulturno bogatstvo koje nudi BiH.

Drago mi je bilo vidjeti da su kustosi ipak došli u BiH, uprkos odluci da se Hagada u ovom trenutku ne ustupi MATu, te da su predstavnice Metropoliten muzeja posjetile ovu zemlju po prvi put. Razgovarali su o dugodišnjoj saradnji i povezanosti koju ovaj muzej ima sa vodećim muzejima u svijetu, o nadanjima da će se uspostaviti saradnja sa institucijama u BiH, a bila je to i izvanredna prilika da predstavnice METa vide Hagadu. Iskreno se nadam da je ovo bila njihova tek prva posjeta i da će ih u budućnosti biti još; da će bh. institucije kulture biti funkcionalne a da će lokalne vlasti biti spremne razgovarati o mogućnosti izlaganja Hagade u SAD. Vrijednost sarajevske Hagade nije samo u ljepoti same knjige već i u nevjerovatnoj priči o njenom opstanku kroz ratove i kroz razdoblja mira. To je priča koja zaslužuje da bude ispričana svijetu", napisao je Moon.