BiH
0

Moon: SAD nastavljaju podržavati rad ICMP-a

SRNA
Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je da će SAD nastaviti da podržava Međunarodnu komisiju za nestala lica (ICMP), Institut za nestala lica BiH i porodice nestalih u traženju pravde, pomirenja, sjećanja i oprosta.

U saopštenju Ambasade SAD u BiH ističe se da je od osnivanja ICMP-a, prije više od petnaest godina, američka vlada pružala podršku ovoj organizaciji u radu sa porodicama na traženju odgovora i pronalasku žrtava rata koje se još vode kao nestale.

Zahvaljujući podršci ICMP-a, vlasti u regionu su identifikovale skoro 70 posto nestalih lica iz rata u BiH, uključujući skoro 90 posto nestalih u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

Moon je na prijemu u svojoj rezidenciji juče ugostio predstavnike ICMP na čelu sa predsjedavajućim ove komisije Tohmasom Mullerom, kao i predstavnike nekoliko udruženja porodica nestalih lica i vlasti iz regiona.

Osim DNK testiranja i tehničke podrške koju pruža Institutu za nestala lica BiH, ICMP je ključni partner u naporima međunarodne zajednice da podrži institucije u BiH i širom regije koje su bitne za osiguranje pravde i pomirenja, dodaje se u saopštenju.