"Korak naprijed – dva nazad"
11

Moon: Promjena koalicije u FBiH je dovela do krize

SRNA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon ocijenio je da je proces promjene koalicionih partnera u vlasti Federacije BiH (FBiH) doveo do velike političke krize u zemlji, jer je iniciran nepromišljeno, te da politički lideri u tom pogledu treba da razgovaraju sa predsjednikom FBiH.

Moon je tokom gostovanja na Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu rekao da je američka podrška BiH neupitna i da tu činjenicu ne treba stalno ponavljati.

On je za početak naredne godine najavio konferenciju sa nevladinim organizacijama o tome kako reformisati FBiH da bude efikasnija, manje birokratska i u svrsi razvoja i prosperiteta svih građana.

Američki ambasador izrazio je zabrinutorst za stanje u ekonomiji BiH, naglasivši da je ona "iluzija" i da izgradnja novih objekata u gradovima ne odražava realno stanje u razvoju privrede, saopšteno je iz američke Ambasade u Sarajevu.

"Potrebno je ojačati antikorupcijski tim koji je nedavno dobio skromna sredstva od institucija BiH, što pokazuje ne pretjerano jaku volju političara da se uhvate u koštac sa korupcijom i kriminalom", rekao je Moon tokom panela "Politički proces u BiH – jedan korak naprijed – dva koraka nazad".

Govoreći o reformi policije, američki ambasador je istakao da trenutni prijedlog zakona o policiji mora biti modifikovan amandmanima kojima bi se obezbijedila nezavisnost policije, te da je aktuelni prijedlog neprihvatljiv.

On je kao neprihvatljiv ocijenio i bilo kakav pokušaj političkog uticaja na nezavisnost medija, među kojima su pokušaji stranaka da smijene upravne odbore na televizijama mimo zakonskih procedura, na šta je američka Ambasada oštro reagovala.

Moon je najavio i nastavak podrške mladima u BiH, te jačem učešću žena u politici i javnom životu.