BiH
3

Moon: Prijedlog reforme Ustava FBiH je početak historijskog procesa u BiH

Anadolija
Patrick Moon (Foto: Klix.ba)
Patrick Moon (Foto: Klix.ba)
"Prijedlog reforme Ustava FBiH je početak historijskog procesa u BiH, gdje će građani pokazati da postoji podrška promjeni Ustava", poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon.

Domaćini prijema povodom Konferencije o reformi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine bili su Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i ambasada Velike Britanije u BiH. Prisutnima su se na prijemu obratili ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, otpravnica poslova britanske ambasade Jo Lomas, te član ekspertne grupe Kasim Trnka.

Moon je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je rad ekspertne grupe za reformu Ustava pozdravljen od stranaka i analitičara.

"Ovdje smo da bismo ozvaničili početak onoga što vjerujemo da će biti historijski proces u BiH, gdje će građani ove zemlje pokazati da postoji podrška promjenama Ustava Federacije BiH, promjenama koje će Federaciju učiniti funkcionalnijom, demokratskijom, manje skupom i odgovornijom prema njenim građanima", naglasio je Moon, dodavši da su SAD ponosne na podršku koju su pružile ekspertnoj grupi koja je uložila ogroman napor u proteklih nekoliko mjeseci.

"Iako se svi slažu da su FBiH potrebne reforme, ovo će biti prvi sveobuhvatni set preporuka o načinima rješavanja nefunkcionalnosti, skupoće i demokratske slabosti FBiH. Ponosni smo što smo dio ovog procesa i radujem se sutrašnjoj energičnoj debati", istakao je Moon.

Šef Delegacije EU Peter Sorensen istakao je da kroz Evropsku komisiju i njene mehanizme želi podržati sutrašnju Konferenciju te dodao kako vjeruje da na taj način podržava proces koji omogućava građanima FBiH da s pravom izraze stanovišta o svojoj budućnosti.

"Građani ove zemlje vjeruju da bolja budućnost leži u Evropskoj uniji i imaju ključnu ulogu na ovom putu. Uradićemo sve da pomognemo ovoj zemlji da poduzme konkretne reforme koje donose pomoć običnim ljudima. Ekspretna grupa je predano radila nekoliko mjesec na izradi niza preporuka, tačnije njih 181. Pozvali smo učesnike da pokrenu debatu i doprinesu poboljšanju preporuka koje su donijeli stručnjaci", istakao je Sorensen.

"Britanska ambasada pruža svesrdnu podršku američkoj inicijativi u vezi sa reformom FBiH. Mi i šira međunarodna zajednica želimo da sami građani FBiH pronađu rješenja koja odražavaju njihova mišljenja. Nadamo se da će građani shvatiti da oni mogu insistirati na promjenama i uspijeti da ova zemlja bude vise demokratska i bolje mjesto za sve", kazala je Jo Lomas, dodavši da će britanska vlada uvijek podržavati građane BiH u njihovom radu ka isupnjenju cilja u pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u.

Kasim Trnka je izrazio zahvalnost ambasadoru Moonu na pokretanju izmjena Ustava na demokratski način, kao i na pružanju podrške sa predstavnicima Evropske komisije i ambasade Velike Britanije. On je dodao da je ekspertna grupa, svjesna odgovornosti i složenosti zadataka, odlučila obaviti široke konsultacije sa predstavnicima civilnih društava i institucija na svim nivoima FBiH.

"FBiH se mora graditi na istim temeljnim ciljevima i principima. Želimo BiH kao demokratsku, socijalnu, pravnu i sekularnu državu. Na tim osnovima i FBiH treba biti entitet svih građana, pa i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Ostvarivanjem ovih ciljeva željeli smo harmonizirati odnos građanskih i nacionalnih opredjeljenja", istakao je Trnka.

Trnka je podsjetio da je proteklo gotovo 20 godina od potpisivanja sporazuma u Washingtonu i uspostavljanja Federacije BiH. On je dodao da je to bio prvi uspješan korak u uspostavljanju mira, te izrazio nadu da je došlo vrijeme da umjesto intervencije međunarodne zajednice, građani FBiH preuzmu odgovornost i sami kreiraju ustavni sistem koji im najviše odgovara.

Neke od najvažnijih preporuka obuhvaćenih ovim prijedlogom su ukidanje funkcije predsjednika FBiH, kao i funkcija njegovih zamjenika, te uspostavljanje predsjednika Parlamenta FBiH, kojem bi zamjenici bili predsjedavajući oba doma Parlamenta. Također, opštine bi dobile veće nadležnosti, posebno zdravstvo, a neke od nadležnosti kantona prešle bi na federalni nivo.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici civilnog društva u FBiH, nevladinih organizacija, predstavnici vladinih institucija, diplomatskog kora, te brojni drugi gosti.