Ubrzati proces donošenja zakona
0

Moon: Poboljšati saradnju između BiH i entiteta

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Američki ambasador u BiH Patrik Moon pozvao je kreatore poljoprivredne politike u BiH da poboljšaju koordinaciju i saradnju između BiH i entiteta i uspostave potrebne kontrole koje će omogućiti izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku i zemlje EU.

Moon je istakao i potrebu ubrzavanja procesa zakonodavnog usklađivanja.

On kaže da je program "Cochran Fellowship" američkog Ministarstva poljoprivrede bio dragocjen mehanizam za učenje o najnovijim poljoprivrednim politikama i tehnikama, kao i za kovanje dugoročnog prijateljstva i veza između SAD i BiH.

SAD su proteklih nekoliko godina investirale više od 20 miliona dolara u program poljoprivredne pomoći BiH.

Iz BiH do danas je otputovalo više od 80 osoba u SAD na na intenzivnu kraću obuku o politici poljoprivredne trgovine, bezbjednosti hrane, liječenju bolesti životinja, poljoprivrednoj ekonomici i ostalim temama vezanim uz poljoprivredu, saopćeno je iz američke Ambasade.

Nedavno je četvoro učesnika iz BiH završilo program tokom kojeg su proučavali organizaciju i ulogu poljoprivrednih udruženja i zadruga poljoprivrednika.

Američki ambasador jučer je bio domaćin prijema, koji je održan u čast učesnika ovog programa, a na kojem je predstavio i novog atašea za poljoprivredu Christine Sloop, čija je kancelarija u Rimu.

"Cochran Fellowship" je počeo prije gotovo tri decenije da bi se pomoglo zemljama da poboljšaju poljoprivredne sisteme i prošire trgovinske veze sa SAD.

Program omogućava obuku u SAD za stručnjake višeg i srednjeg nivoa i administrativno osoblje iz javnog i privatnog sektora koji se bave poljoprivrednom trgovinom, razvojem agro-biznisa, menadžmentom, politikama i marketingom.

Zahvaljujući ovom programu obučeno je više od 14.300 polaznika iz cijelog svijeta.