Ambasador SAD-a u našoj zemlji
0

Moon: Niko ne može biti zadovoljan napretkom u BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Komentirajući izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koju je dao pred Vijećem sigurnosti UN-a, da "BiH ide unazad zahvaljujući njezinim političkim liderima..." ambasador Sjedinjenih Američkih Držaba (SAD) u BiH Patrick S. Moon je kazao kako je mišljenja da niko ne može biti zadovoljan napretkom u BiH.

"Kada se potpisao Daytonski sporazum svi su očekivali da će BiH u sedamnaest godina postići mnogo, kako u pogledu ekonomskog prosperitet tako i jačanja demokratije", izjavio je Moon tokom današnje posjete Mostaru.

Njegovo je mišljenje da je određen napredak u BiH postignut u oblasti vladavine zakona, ekonomije, te obrazovanja.

Također, mišljenja je "kako građani BiH tomu mogu biti zahvalni visokom predstavniku BiH Valentinu Inzku i njegovim prethodnicima koji su upravo doprinijeli jačanju demokratije i nešto boljoj ekonomskoj situaciji u BiH".

Moon je dodao i to kako je "svima jasno da moraju još mnogo toga uraditi, a SAD su tu i apsolutno posvećene da daju potporu BiH za njeno potpuno integriranje u Europu, odnosno članstvo u EU, te NATO savez".

Američki ambasador je komentirajući inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine, što je nedavno prihvatila i Vlada RS, izjavio danas kako ne razumije nikakve prijedloge koji bi vodili ukidanju ne samo vojnih struktura nego i Oružanih snaga (OS) BiH.

Pripadnici Oružanih snaga BiH čine vrlo važan posao u BiH, a to posebno kad su u pitanju razne nepogode, kakvim smo bili svjedoci nedavno, a sve za dobrobit bh. građana", kazao je Moon.

Po njegovim riječima, OS BiH putem svoje saradnje i izvještaja u regiji i šire "grade mostove" i doprinose stabilnijem okruženju.

Također, kazao je, sudjeluju u mirovnim misijama i tako kao zemlja i država daju doprinos stabilnosti i miru u svijetu.

"Mislim da vojnici u BiH zaslužuju veliko hvala", zaključio je Moon.

Na upit da da svoj stav o neformalnim razgovorima o Ustavnim reformama u FBiH, a koje se tiču, uz ostalo, i smanjenja administracije u Federaciji, američki ambasador je kazao kako je istina da SAD zajedno s nekim partnerima iz međunarodne zajednice rade na određenim prijedlozima da se smanji administracija.

"Način kako će se doći do adekvatnih prijedloga je da se uključi cijela bh. zajednica, odnosno ekonomski stručnjaci i akademici , ali mislim da će taj poduhvat za BiH dugoročno biti ekonomski isplativiji, a zemlja funkcionalnija", zaključio je američki veleposlanik u BiH Patrick S. Moon.