BiH
0

Moon: Nema više vremena za gubljenje

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Patrick Moon, objavio je na svom blogu komentar o potrebi hitnog provođenja odluke u slučaju "Sejdić-Finci", poručivši političarima u BiH da nema više vremena za gubljenje i da slučaj "Sejdić-Finci" mora biti riješen odmah.

"Već su prošle tri godine otkako je Evropski sud za ljudska prava donio odluku u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH po kojoj je izborni sistem BiH prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije omogućio građanima koji nisu Bošnjaci, Hrvati ili Srbi da budu birani na izborima za Predsjedništvo BiH ili Dom naroda BiH. Provedba ove odluke je ključni korak za napredak BiH na njenom putu priključenja EU, ali je važna i za budućnost BiH kao demokratske države koja podržava vladavinu zakona i osnovni princip ljudskih prava koji se odnosi na nediskriminaciju", napisao je Moon.

Vjeruje da građani BiH shvataju koliko je važno brzo ostvariti napredak u rješavanju ovog slučaja.

Podsjeća da će bez rješenja slučaja Sejdić-Finci, kretanje BiH ka EU biti zamrznuto dok ostale zemlje regiona značajno napreduju.

"Vrijeme ističe, i to ne samo zbog izbornog ciklusa u BiH. Ukoliko političari ozbiljno žele da zemlja napreduje, sada je vrijeme da to pokažu. Ukoliko se političari ne usaglase oko rješenja do početka aprila, BiH neće moći iskoristiti ekonomske i socijalne prednosti napredovanja na putu ka EU", istakao je Moon.

Naveo je da SAD snažno podržavaju nastojanja Delegacije EU da pomogne postizanje političkog dogovora o napretku.

"Vjerujemo da je žalosno što su neke političke stranke fokusirane na rješavanje ovog pitanja ljudskih prava tako što više misle o načinu koji bi njihovom kandidatu garantovao da bude izabran, a ne tako da zaštite prava svih građana da se kandiduju i pobijede na izborima. Iako shvatamo da se BiH suočava s problemom balansiranja pojedinačnih i kolektivnih prava tako da budu zaštićena prava svih građana, ona nije prva zemlja koja ima ovaj problem", napisao je Moon.

Kao što je Sud utvrdio u slučaju Sejdić-Finci "postoje mehanizmi raspodjele vlasti koji ne vode automatskom isključenju predstavnika drugih zajednica".

Važno je, dodao je Moon, da se ovaj ozbiljan problem ne miješa s manje impresivnim pokušajima zaštite interesa političkih stranaka koje se jednostavno boje demokracije.

"Pozicije u demokratskoj vlasti pripadaju građanima, a ne niti jednoj pojedinačnoj osobi, političkoj stranci ili etničkoj skupini. Političke stranke moraju krenuti od toga da implementiranje odluke u slučaju Sejdić i Finci znači da u Ustavu više neće biti posebno navedeni bošnjački, hrvatski niti srpski članovi Predsjedništva, nego će postojati tri člana Predsjedništva koje biraju građani. Ne mislim da građani BiH vjeruju da bi bilo koji njihov sugrađanin bio nepodoban za najvišu izbornu poziciju u zemlji zbog svog etničkog porijekla ili nacionalnosti. To sigurno nije u skladu s normama demokracije", istakao je.

Moon vjeruje da građani BiH razumiju važnost napredovanja ka budućnosti BiH kao demokratske i prosperitetne zemlje u kojoj vlada zakon i koja je usidrena u euroatlantskim institucijama.

"Slažu li se s ovim vaši političari?", upitao je ambasador Moon.