Odata počast na Igmanu
0

Moon: Nastavljamo rad na misiji poginulih diplomata za BiH

FENA
Prigodnom ceremonijom danas je na Igmanu obilježena 17. godišnjica pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19. augusta 1995. tragično nastradali na Igmanu.

Ambasador SAD u BiH Patrick S. Moon obraćajući se prisutnima rekao je da obilježavanjem ove godišnjice potvrđuju svoju posvećenost miru, stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

"Mi danas nastavljamo rad na njihovoj misiji za Bosnu i Hercegovinu u kojoj vlada mir i demokratija. Siguran sam da bi oni više od svega željeli da BiH bude uspješna i prosperitetna zemlja", istakao je Moon.

Otpravnica poslova Ambasade Republike Francuske u BiH Catherine Robinet kazala je da američki diplomati i francuski vojnik koji su poginuli na ovom mjestu spadaju u one hrabre ljude koji su stavili svoje živote u opasnost da bi se u BiH vratio mir.

"Budite uvjereni da će Francuska nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini u miru kao što je to radila u ratu", naglasila je Robinet.

Ministar Odbrane BiH Muhamed Ibrahimović rekao je da ovi ljudi zaslužuju našu dužnu počast i poštovanje jer je ta misija bila jedna od važnijih koja je prethodila dejtonskom mirovnom sporazumu.

Podcrtao je da se Bosna i Hercegovina danas, istina sporo, ali ipak kreće ka euroatlantskim integracijama a da Oružane snage BiH daju svoj doprinos miru u svijetu.

Ibrahimović je izrazio zahvalnost Vladi SAD za sve što je uradila na uspostavi mira i stabilnosti u BiH.

Tog kobnog dana, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika predsjednika SAD Bila Klintona, i francuski vojnik, tragično su izgubili živote na Igmanskom putu vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.