Sesija Kruga 99
0

Moon: Najbolji put za BiH je integracija u EU i NATO

FENA
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Integriranje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO najbolji je put ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, rekao je u nedjelju na redovnoj sesiji "Kruga 99" ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

U toku izlaganja, Moon je govorio o ključnim koracima za napredak BiH: integraciji u EU i NATO, ekonomiji, obrazovanju, nezavisnosti medija, njegovanju demokratije i evropskih vrijednosti. Istakao je da SAD ostaju stalni prijatelj i partner BiH u njenim naporima da se integrira u EU i NATO.

"Nažalost, još uvijek čekamo na formiranje vlasti na državnom nivou. Vladajuća koalicija morat će se bazirati na kompromisima te treba biti inkluzivna, široka i spremna na ostvarivanje konkretnih rezultata za dobrobit svih građana BiH", poručio je Moon.

Dodao je da tri uvjeta za status zemlje kandidata: implementacija presude "Sejdić-Finci", pitanje državne imovine i popis stanovništva mogu biti riješeni isključivo zajedničkim radom i zalaganjem.

"Dobijanje statusa zemlje kandidata pokazalo bi da je BiH ozbiljna i stabilna država, pogodna za ulaganja. Niz godina potraćeno je na konflikte političkih partija i njihovih lidera. Građanima ove zemlje, u isto vrijeme, je teško i jedva spajaju kraj s krajem", obrazložio je Moon.

Kada je u pitanju razvoj ekonomije i kreiranje konkurentnosti, Moon je istakao neophodnost kreiranja pozitivne poslovne klime. BiH je među najmanje konkurentnim zemljama i slovi za zemlju u kojoj je najteže poslovati. Osnovnim razlogom za tako lošu reputaciju, američki ambasador smatra ogromnu birokratiju.

"Poslovni ljudi, potencijalni investitori, žale se na ogroman birokratski aparat, previsoke takse, konfliktne uvjete različitih nivoa vlasti", pojasnio je Moon.

Isto vrijedi i za sektor u koji BiH polaže najviše nade - energetski. Po njegovim riječima, ključ je u kreiranju povoljnije klime, odnosno, davanje veće kontrole investitorima. Nadalje, Moon smatra da je neophodno revidirati javnu potrošnju navodeći da su se i SAD suočavale s teškoćama u kontroliranju budžeta.

"Bh. lideri trebaju pokazati spremnost da se lično žrtvuju. To uključuje smanjenje plata i troškova i skromniji život. U isto vrijeme, preostali novac treba ulagati u obrazovanje i razvojne projekte", rekao je Moon.

I obrazovanje, mišljenja je Moon, treba iz korijena promijeniti. Obrazovni sistem BiH danas proizvodi neadekvatne radnike koje, nerijetko, poslodavci moraju iznova učiti. Sistem ne inkorporira cjeloživotno učenje koje od radne snage zahtijeva stalno prilagođavanje uvjetima tržišta. Kada je u pitanju korupcija, Moon je istakao da se u efikasnu borbu protiv nje trebaju jednako uključiti svi nivoi vlasti, posebno oni najviši.

"Nedopustivo je da u jednoj zemlji koja teži ka EU, određeni političari napadaju pravosudni sistem iste te zemlje", podcrtao je američki ambasador u BiH. Govoreći o slobodi i nezavisnosti medija, Moon je osudio nedavni pokušaj mijenjanja Statuta BHRT-a, a koji bi, pojasnio je bio itekako štetan za nezavisnost medija.

"To je neprihvatljivo", rekao je Moon. Dodao je da preopterećenost medijskog prostora otvara mogućnost za političko uplitanje u rad medija te da smanjuje kvalitet.

"Moram primjetiti da i mediji u FBiH i u RS-u često zastupaju interese određene političke struje i njihova su produžena ruka. Nacionalistička retorika i manipulacija žrtvama otežavaju proces pomirenja i izgradnje trajnog mira i stabilnosti", upozorio je američki ambasador Patrick Moon.