Građani ne smiju šutjeti
5

Moon: Korupcija je najveći problem BiH

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Korupcija je glavni problem u BiH i od velike važnosti da građani jasno kažu političkim liderima da više ne žele korupciju u vlasti, ukazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon.

"Ukoliko želimo da BiH bude potpuno integrisana u EU i NATO, građani moraju govoriti o korupciji i učiniti sve da ona bude dio prošlosti", rekao je Moon u izjavi novinarima nakon razgovora s perdstavnicima Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

On kaže da je sve političke lidere u BiH tokom razgovora podsjetio da govore o korupciji kako bi pokazali svojim glasačima da je korupcija problem protiv kojeg će se boriti.

"SAD su spremne da pomognu BiH u izgradnji bolje, prosperitetnije i demokratskije zemlje, da se približi evropskim institucijama i da postane članica EU i NATO", rekao je Moon.

Podsjetio je i da su SAD kroz svoju agenciju USAID pokrenule projekat

"Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT" s ciljem da se privuče pažnja na problem korupcije te stoga vjeruje i da će time stimulirati građane da naglas govore o korupciji.

Za TI BiH je kazao da su važan elemenat organizacije u borbi protiv korupcije.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin ističe da volja za borbu protiv korupcije ne treba samo da dolazi od političkih lidera u BiH, već da građani i organizacije civilnog društva trebaju preuzeti odgovornost po tom pitanju.

"Mislim da kombinacija uslovljavanja i jasnih kriterija koji će dolaziti iz Brisela uz sasvim jasne zahtjeve građana i organizacija civilnog društva u BiH mogu rezultirati napretku u borbi protiv korupcije", rekao je Blagovčanin.

Po istraživanjima ove nevladine organizacije, BiH je i dalje zemlja s najvećim stepenom korupcije u regionu.