BiH
6

Moon: Građani BiH zaslužuju vlasti koje nisu korumpirane

FENA
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Korupcija je jedna od najvećih prepreka ekonomskom razvoju BiH, a građani BiH zaslužuju vlasti koje nisu korumpirane i koje služe građanima, izjavio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Patrick Moon, govoreći pred početak okruglog stola posvećenog temi "Mapa puta za bolju zakonsku zaštitu uzbunjivača u BiH".

Ovaj skup organiziran je u sklopu višednevne posjete BiH Stephena Kohna, izvršnog direktora Nacionalnog centra uzbunjivača iz Vašingtona. Kohn je proteklih dana imao niz sastanaka u Sarajevu i Banjoj Luci, gdje je govorio o važnosti uzbunjivača.

Moon je ocijenio da je ovo veoma važan događaj, koji naglašava važnost uzbunjivača i koliko oni mogu učiniti za BiH.

"Na osnovu onoga što čujem od građana, mislim da korupcija u BiH predstavlja ozbiljan problem. Smatram da nije urađeno dovoljno u borbi protiv korupcije i političari bi zaista trebalo da stave korupciju na vrh liste prioriteta", naglasio je američki ambasador.

Kohn je kazao da je impresioniran moralnim integritetom i hrabrošću uzbunjivača u BiH, posebno u svjetlu nedostatka pravne zaštite i kulture korupcije koja ugrožava njihove poslove i živote.

"Uzbunjivači su radnici, uposlenici koji predstavljaju esencijalni izvor za otkrivanje prevara i korupcije. Bez zaštite izvora, bez zaštite onih koji otkrivaju korupciju, kriminal je profitabilan. A oni koji žele biti pošteni gube ugovore i trpe", kazao je on.

Kohn se nada da će ono što se radilo protekle sedmice i ono što rade uzbunjivači voditi konstruktivnoj reformi.