BiH
0

Moon: Glasanje je najvažniji dio jakog demokratskog sistema

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon danas je u Sarajevu obišao biračko mjesto u Drugoj gimnaziji, gdje je razgovarao sa članovima biračkog odbora i posmatračima.

"Glasanje je samo po sebi kao proces najvažniji dio jakog demokratskog sistema i sigurno je da zaista podstičemo sve građane da izađu danas na lokalne izbore i da glasaju", rekao je Moon.

Nakon izbora, tvrdi, veoma je važno da se politički lideri opet angažiraju na brojnim pitanjima i problemima s kojima se suočavaju s posebnim fokusom na rješavanje najvažnijih pitanja da bi zemlja mogla ponovo krenuti dalje ka potpunoj integraciji u Evropu.

Upravo je to, kaže, ono što građani očekuju od političkih vođa u BiH.

Podsjetio je da Ambasada SAD-a u BiH ima 10 timova koji se u cijeloj BiH, zajedno s drugim posmatračima iz međunarodne zajednice, nalaze na biračkim mjestima i prate tok izbora.

"Nadamo se da će na svim biračkim mjestima u BiH izbori proći korektno i da će građani glasati. Također, svi jedva čekamo da vidimo sutrašnje rezultate i ako bude ikakvih problema u toku dana očekujemo da Centralna izborna komisija brzo reagira na njih“, kazao je ambasador SAD-a u BiH.