BiH
0

Moon: Borba protiv trgovine ljudima mora ostati prioritet u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Koordinacija i saradnja između vladinih institucija i nevladinog sektora ključna je u borbi protiv trgovine ljudima, kazao je danas u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prilikom prezentacije projekata sprečavanja trgovine ljudima u BiH, održanoj u hotelu "Sarajevo".

Osim Radončića, prezentaciji su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon, kao i Hajrija Hadžiomerović Muftić iz Udruženja tužilaca BiH, Amela Efendić iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, Abita Pehlić iz Udruženja Novi Put i Emina Osmanagić iz Asocijacije XY.

Radončić je naglasio da se BiH niz godina suočava sa trgovinom ljudima, a do sada je provela tri akciona plana. On je istakao da je Vijeće ministara BiH, nedavnim usvajanjem strategije i akcionog plana o suprotstavljanju trgovini ljudima za period 2013.-2015, još jednom iskazalo punu podršku i osjećaj odgovornosti.

"Posebnu pažnju novi strateški dokumenti posvećuju krivičnom gonjenju trgovaca, zaštiti žrtava i prevenciji. To je moguće učiniti samo u partnerstvu vladinih institucija i nevladinih organizacija. Značaj ovakvih projekata je veliki, s obzirom na broj građana BiH koji budu predmetom trgovine ljudima u zemlji i inozemstvu", kazao je Radončić.

Tokom prethodne godine, u BiH je 39 osoba bilo predmetom trgovine ljudima, a nadležna tužilaštva naredila su 19 istraga protiv 42 lica. Radončić je dodao da je podignuto 15 optužnica protiv 22 lica, a nadležni sudovi izrekli su 11 osuđujućih presuda protiv 13 lica.

"Ali, kao i kod svakog oblika organiziranog kriminala, statistički podaci govore samo o manjem dijelu problema. Zato moramo biti svjesni da je on mnogo prisutniji u našem društvu", rekao je Radončić, prenosi novinar agencije Anadolija.

Ambasador Moon istakao je da je nastavljanje borbe protiv trgovine ljudima, koja predstavlja ropstvo modernog doba, jedan od prioriteta Ambasade SAD-a. On je podsjetio da je BiH prije 10 godina bila pravi „divlji zapad“ i sigurno utočište za trgovce ljudima.

"Ipak, vi ste odbili odustati od borbe, okupili ste se i vršili pritisak da vam vlasti i međunarodna zajednica prikupe sredstva, uprkos svim političkim preprekama. 2010. godine borba je dosegla vrhunac kada je State Department odlučio dodijeliti BiH status zemlje broj jedan, što znači da je dostigla vrhunac u borbi protiv trgovine ljudima", naglasio je Moon.

Ambasador je odao priznanje ljudima iz četiri nevladine organizacije, istakavši kako su postali jasan primjer političkim vlastima i drugim nevladinim organizacijama.

"Ali, kao i vi, i mi smo bili razočarani kada je BiH prošle godine pala sa prvog na drugo mjesto. Važan korak je da entiteti i Brčko Distrikt usklade svoje zakone sa krivičnim zakonom na državnom nivou i međunarodnim standardima", istakao je Moon.

Predstavnici četiri nevladine organizacije predstavili su svoje realizovane projekte. Radi se o projektima "Efikasan tužilac i osviještena javnost – odgovor na trendove u procesuiranju trgovine ludima u BiH" od strane Udruženja tužilaca BiH, EMMAUS je realizovao projekat "„Podizanje svijesti i prevencija trgovine ljudima u BiH", Udruženje "Novi put" Mostar projekat "Multidisciplinarni pristup rješavanju problema trgovanja ludima na području Hercegovine", a Asocijacija XY je realizovala projekat „Smjernice centrima za mentalno zdravlje u pružanju pomoći osobama, žrtvama trgovine ljudima“.