BiH
0

Moon: Amerika će pomoći ekonomskom razvoju Srebrenice

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon je danas, poslije razgovora sa Ćamilom Durakovićem i Vesnom Kočević, kandidatima za načelnika Općine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima, izjavio da je dobio čvrsto uvjerenje da postoji namjera da se Skupština općine Srebrenica što prije formira.

"Nisam danas došao u Srebrenicu da bih bilo kome čestitao na pobjedi. Čestitao sam im na nastojanju da se se povežu, da objedine zajednicu. Oba kandidata koja su bila u kampanji izrazili su svoju apsolutnu spremnost i opredijeljenost da rade zajedno i da rade za bolju budućnost svih građana. Došao sam da im damo podršku u tom nastojanju. Građani Srebrenice su predugo patili i trpjeli i zaista im treba više radnih mjesta, ekonomski razvoj i, naravno, podrška vlasti iz Srebrenice i Banje Luke", izjavio je Patrick Moon.

Dodao je da Srebrenica zauzima posebno mjesto zbog onoga što se ovdje desilo. Ovo je zaista osjetljiv grad i za Sjedinjene Američke Države ovo je važan grad i naša zemlja će pomagati da Srebrenica postigne viši stepen ekonomskog razvoja i da se osiguraju bolji uvjeti za život svih stanovnika ovog grada.

U nastavku radne posjete, Patrick Moon je u Memorijalnom centru Potočari odao poštu Bošnjacima ubijenim u genocidu i razgovarao s Majkama Srebrenice. On je obišao i pravoslavno groblje u Pečištima gdje je prije nekoliko dana srušen 21 nadgrobni spomenik i osudio ovaj vandalski čin.

Na kraju posjete ovom kraju, američki ambasador imao je razgovor s rukovodstvom Općine Bratunac.