BiH
0

Monsinjor Tomašević pozdravio odluku Vlade FBiH

FENA
Ivo Tomašević
Ivo Tomašević
Generalni tajnik Biskupske konferencije (BKBiH) monsinjor Ivo Tomašević pozdravio je odluku Vlade Federacije BiH kojom se rješava spor između Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i Emine Smajović o korištenju stana u vlasništvu Nadbiskupije vrhbosanske u ulici Kaptol u Sarajevu.

"Dobro je da je to riješeno kako ne bi bilo zloupotrebe ili znakova koji ne stvaraju dobro ozračje", smatra mons. Tomašević.

Dodao je, međutim, da bi bilo mnogo bolje da je ovo pitanje riješeno ranije, te smatra da nije bilo nikakve potrebe da se kardinal Vinko Puljić dovodi u takvu poziciju.

Tomašević ukazuje na nužnost promjene zakona i izgradnje države BiH na pravim temeljima, odnosno zakonima koji će biti u skladu s Evropskom unijom kojoj BiH teži.

Ističe da je važno raditi na ispravljanju nepravde koja je načinjena ljudima u prošlom sustavu i možda tokom prošlog rata.

"Sigurno se nepravda ne može ispraviti u cijelosti, niti tako da se nanosi neka nova nepravda, ali treba raditi i stvari rješavati na ispravan način", istakao je mons. Ivo Tomašević.

Vlada FBiH je danas na sjednici u Sarajevu donijela odluku kojom se Emini Smajović dodjeljuje stan u vlasništvo u Sarajevu, Grbavička 121, površine 59,24 kvadratna metra.

Odluka je donesena na osnovu prijedloga da se Vlada Federacije BiH uključi u rješavanje spora između Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog i Emine Smajović o korištenju stana u vlaništvu Nadbiskupije vrhbosanske u ulici Kaptol u Sarajevu.

Primopredaju stana će izvršiti Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Upisom prava vlasništva u zemljišnu knjigu kod nadležnog suda, Emini Smajović će prestati stanarsko pravo na stanu u ulici Kaptol broj 7, površine 85,95 metara kvadratnih.