BiH
0

Monopolistička preduzeća guše biznis u BiH

Klix.ba
Prema pisanju sarajevskog lista DNEVNI AVAZ, koje navodi izjavu <b>Donalda Hejza</b>, zamjenika visokog predstavnika nakon okruglog stola o liberalizaciji javnog sektora. Dalje se navodi da zbog (pre)skupih telekomunikacijskih usluga BH Telecoma, o čijim iznosima se bezbrojeno puta diskutovalo na našem x.Forumu, primjerice sarajevski VolksWagen <b>godišnje gubi oko 80.000 KM</b>. Zbog monopolističkog položaja javnih preduzeća, poput "<b>BH Telecoma</b>", biznis u BiH stagnira, gube se nove investicije, ne otvaraju se nova radna mjesta te se zatvara budućnost građana...

Mnogi drugi govornici okarakterisali su cijene usluga u telekomunikacijama i energetskom sektoru izuzetno visokim.

"Kada fiksnim telefonom iz BiH zovemo Njemačku, minuta razgovora košta 1,90 KM. U obrnutom smjeru, putem "Deutsche Telecoma", cijena je 0,3 KM" - kazao je Volfgang Vencel, direktor "Volkswagen Sarajevo". To znači da je telefoniranje iz naše zemlje 6,3 puta skuplje nego iz Njemačke. On je istakao i da su cijene razgovora sa Češkom iz BiH skuplje nego u obrnutom smjeru.

"Poziv iz Sarajeva u Češku je 2,40 KM, a iz Mlade Boleslave u BiH 0,7 KM. Planiramo da ove godine u VW Sarajevo potrošimo oko 120 hiljada KM na telefonske razgovore. Prema našim procjenama, prema evropskim cijenama to bi objektivno trebalo iznositi oko 40 hiljada KM. Dakle, oko 80 hiljada KM gubimo na telefoniranje, što bismo mogli investirati u proizvodnju u Sarajevu!" kazao je Vencel.

Američki ambasador u BiH Kliford Bond kazao je da državni monopoli neće osigurati bolje usluge niti sniziti cijene tih usluga.

List dalje navodi izjavu jednog od čitalaca koji je javio da cijena ADSL linije u Njemačkoj iznosi 16,90 eura (plus 100 MB web-prostora i web-stranica), dok, prema cjenovniku "BH Telecoma", ta usluga košta 286 maraka za priključak (odnosno 143 eura). Skoro deset puta skuplja!

Stoga i ne čudi minoran procenat bosanaca i hercegovaca (kao i bosanki i hercegovki) koji imaju pristup Internetu i koji ga koriste, kad se zna da domaći operateri, mišljenja "Jedini smo, ne možete nam ništa" ne čine nikakve pomake na smanjenju cijena pristupa globalnoj Mreži.

Viva la privatlook!