BiH
0

Monografija “Suprotstavljanje zloupotrebi opojnih droga: BiH i Evropska unija”

FENA
Monografija “Suprotstavljanje zloupotrebi opojnih droga: Bosna i Hercegovina i Evropska unija” autorice Irme Deljkić promovirana je danas u Sarajevu.

“Monografija je pokušaj da se ukaže na stanje zloupotrebe opojnih droga u BiH, na način da sam prikazala i pravni i institucionalni okvir zloupotrebe opojnih droga u BiH i Evropske unije”, kazala je autorica Deljkić dodavši kako je monografija ustvari njen prerađeni magistarski rad odbranjen u januaru 2007. na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Nakon sagledanih rješenja u BiH i državama članicam EU pokušala sam da ukažem na neke nedostatke politike suprotstavljanja zloupotrebi opojnih droga u BiH te sam predložila mjere koje bi naša država, imajući u vidu harmonizaciju propisa sa propisima Evropske unije, trebala u budućnosti da poduzme u ovoj oblasti”, kazala je Deljkić.

Dodala je da je BiH donijela prije skoro godinu dana državnu strategiju, odnosno akcijski plan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga, međutim ta državna strategija i akcijski plan se trebaju implementirati.

“Dok ne bude došlo do te implementacije može se reći da naša država tapka u mjestu i smatram da državni organi moraju shvatiti ozbiljno ovu državnu strategiju i akcijski plan”, kazala je Deljkić dodavši kako je jedan od velikih problema i to što u BiH nema nikakvih pokazatelja koji broj ovisnika o drogama postoji.

“Našla sam neke podatke koji kažu da u BiH ima oko 100.000 ovisnika, međutim to još uvijek nisu nikakvi zvanični podaci, i upravo bi ta implementacija državne strategije trebala da doprinese tome da BiH ubrzo napravi bazu podatka da vidimo koji broj ovisnika mi imamo”, kazala je Deljkić.

Promotori Monografije “Suprotstavljanje zloupotrebi opojnih droga: Bosna i Hercegovina i Evropska unija” prodekan Pravnog fakulteta prof. dr Borislav Petrović, policijski komesar KS Hilmo Selimović te prim. mr Medžida Pavlović Konjičanin sa Farmaceutskog fakulteta, naglasili su kako je svako djelo koje se bavi ovakvom problematikom dobrodošlo, pogotovo ako je urađeno po stručnim i znanstvenim uzusima.