BiH
0

Monitoring tim Vijeća Evrope u posjeti BiH

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u redovnu 14. posjetu šefa Monitoring tima i generalnog direktora za politička pitanja Vijeća Europe Jean-Louis Laurens-a sa delegacijom.

Ministar Alkalaj je informirao delegaciju Vijeća Europe o usvojenoj reformi policije kao ispunjenom uvjetu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom Unijom, razini Intenziviranog dijaloga što ga je Bosna i Hercegovina postigla u suradnji sa NATO savezom na nedavno održanom sastanku na vrhu u Bukureštu, te o ustavnim reformama u našoj zemlji.

Direktor za politička pitanja Vijeća Europe Laurens je čestitao Bosni i Hercegovini na postignutim uspjesima i zanimao se za usvajanje Socijalne povelje i Povelje o jezicima manjina, te za ustavne reforme. Posebno se interesirao za napredovanje aktivnosti Vijeća za regionalnu suradnju što ima sjedište u Sarajevu u svjetlu suradnje Bosne i Hercegovine sa zemljama u regiji.

Ministar Alkalaj je izrazio očekivanja Bosne i Hercegovine u vidu finansijske pomoći i podrške Vijeća Europe u vezi sa identificirane 43.000 prognaničke obitelji bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje se žele vratiti u Republiku Srpsku, a za to još ne postoje uvjeti, budući da ovim povratnicima nisu osigurana radna mjesta niti uvjeti za redovno obrazovanje njihove djece.

Delegacija Monitoring tima je u posjeti Bosni i Hercegovini od 21. do 25. travnja i u ovom periodu će u cilju uvida u stanje ostvarenog napretka u ispunjavanju postprijemnih obaveza održati sastanke sa predstavnicima institucija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini.