BiH
0

Monitoring tim Vijeća Evrope sa predstavnicima Vlade FBiH o obrazovanju

Sarajevo-x.com
Današnji sastanak predstavnika Vlade FBiH na čelu sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke Melihom Alić sa Monitoring misijom vijeća Evrope, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za demokratiju i politiku Jean-Louis Laurens, najvećim dijelom je bio posvećen stanju u obrazovanju u FBiH.

Predstavnike Vijeća Evrope interesiralo je dokle se stiglo sa izradom Zakona o visokom obrazovanju u skladu sa Okvirnim zakonom BiH, kako riješiti problem dvije škole pod jednim krovom kao i sadržaj nastavnih planova i programa u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ministrica Alić nagovijestila je skoro donošenje Zakona o visokom obrazovanju u svim kantonima. U pripremi je i donošenje Zakona o Fondu za nauku koji treba da doprinese užoj saradnji visokog obrazovanja i nauke. U pripremi su i druga zakonska rješenja koja će oblast visokog obrazovanja približiti evropskim standardima, pri čemu je posebno značajno uvođenje Bolonjskog procesa.

Problem postojanja dvije škole pod jednim krovom još je prisutan u 32 škole u HNK i Srednjebosanskom kantonu. Zajednička jezgra u nastavi sačinjena je za 70 % školskih programa, uz poštivanje prava učenika na izražavanje na maternjem jeziku u svim školama. Devetogovišnje osnovno obrazovanje još nije zaživjelo u svim kantonima i to u školama sa hrvatskim nastavnim programom – istakla je u svom izlaganju ministrica Alić.

Članove Vijeća Evrope zanimao je i napredak u jačanju lokalne samouprave i izradi novih simbola Federacije BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.