BiH
0

Monica Hauser dobitnica priznanja "Nagrada Zenice"

FENA
Udruženje žena „Medica“ iz Zenice svečanom sjednicom i uručenjem priznanja i zahvalnica danas je obilježilo 16. godinu postojanja i rada.

Svečanosti je prisustvovala i dr. Monica Hauser, njemačka ginekologinja koja je u zimu ratne 1992. godine stigla u Zenicu, gdje je početkom 1993. godine okupila tim žena i formirala terapijski centar za žene i djevojke koje su pored ostalih trauma preživjele i zločin ratnog silovanja.

Moniki Hauser, izvršnoj direktorici organizacije „Medica mondiale“, nedavnoj dobitnici Alternativne Nobelove nagrade za mir „Right Livelihood“, danas je načelnik općine Zenica Husejin Smajlović uručio javno priznanje „Nagrada Zenice“ koje su dodjeljuje povodom 20. marta - Dana Zenice.

„Zahvalni smo vam što ste prije 16 godina došli u Zenicu da budete uz žene kojima je pomoć tada bila najpotrebnija“, rekao je Smajlović.

Dr. Hauser je izjavila kako je priznanja grada Zenice dokaz da su nadležne institucije i stanovnici Zenice i BiH shvatili značaj Medice u ratnom ali i poratnom periodu.

Prigodnim govorima brojnim gostima, među kojima je bio i Miralem Galijašević, premijer ZDK, obratile su se Nurka Babović, predsjednica, i Sabiha Husić, izvršna direktorica Udruženja „Medica“ iz Zenice.

One su prezentirale izvještaje o radu Medice u proteklih 16 godina. Prema tim podacima, u Medicinoj sigurnoj kući do sada je boravila 961 žena i 691 dijete. Psihološkom savjetovalištu Medice Zenica u ovom periodu obratilo se 5.795 osoba, uglavnom žena i djevojaka, i urađene su 15.834 terapijske sesije.