BiH
0

Momir Savić na Sudu BiH: Nisam kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH optuženi Momir Savić se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice koja ga tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima u optužnici, Savić je kao pripadnik neutvrđene paravojne formacije u vrijeme djelovanja Užičkog korpusa bivše JNA, a zatim kao komandir 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, od aprila do septembra 1992. vršio progon, ubistva, zatvaranje, silovanja, mučenje te druga nečovječna djela usmjerena protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Savić 29. aprila 1992. u grupi s više srpskih vojnika, u selu Meremišlje, učestvovao u ispitivanju i premlaćivanju četiri bošnjačka civila i u pljačkanju i paljenju kuća dvojice.

Optužnica navodi da je Savić 23. maja 1992. u grupi s još nekoliko srpskih vojnika, u naselju Drinsko, iz kuća izveo deset bošnjačkih civila. Nakon toga su ih, navodno, ispitivali, tukli te ubili.

Od 7. juna 1992. do kraja septembra 1992., kako navodi optužnica, Savić je dolazio u kuću jedne Bošnjakinje i silovao ju je, prijeteći joj da ne smije nikom ništa reći, saopćeno je iz Suda BiH.