Richard Butler
0

"Momir Pelemiš je odgovoran što zarobljeni u Srebrenici nisu zaštićeni"

FENA
Richard Butler
Richard Butler
Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH Richard Butler kazao je danas pred Sudom BiH da je optuženi Momir Pelemiš odgovoran što zarobljeni Srebreničani u školi i Domu kulture u Pilici (općina Zvornik) u julu 1995. godine nisu bili zaštićeni.

Richard Butler, vojni vještak koji je na zahtjev Državnog tužilaštva sačinio izvještaj o djelovanju Prvog batoljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je za ratne zarobljenike najodgovorniji komandant bataljona, ali u njegovom odsustvu odgovornost snosi njegov zamjenik, javlja BIRN.

"U odsustvu komandanta, zamjenik komandanta je najodgovorniji. Nema veće odgovornosti od zaštite zarobljenika. Što vam je veća pozicija u vojsci, time ste odgovorniji za spriječavanje krivičnih djela", naveo je Butler, koji je u korist Tužilaštva BiH svjedočio u martu prošle godine na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću.

Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, i Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost, optužnica tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu Pilica (opština Zvornik).

Srebreničani koji su strijeljani u Branjevu, prema navodima optužnice, prethodno su bili zatvoreni u školu "Kula" u Pilici.

Butler je kazao da je Prvi bataljon Zvorničke brigade VRS-a bio odgovoran za školu "Kula" u Pilici, Dom kulture u Pilici i Vojnu ekonomiji Branjevo.

Oficiri u vojsci s ovlastima komandovanja, prema riječima Butlera, mogu odgovarati za radnje svojih podređenih i u slučaju kada ne izdaju naredbe.

"Čak ako neki oficir nije naložio izvršenje određenog djela i u slučaju da to djelo nisu počinili njegovi podređeni, ako je znao za počinjenje tih djela, odgovoran je jer nije poduzimao nikakve radnje da ih spriječi. Iz takvog njegovog postupanja se vidi da on to toleriše i da podređeni mogu da nastave sa tim radnjama", kazao je Butler.

Vještak je, odgovarajući na pitanja odbrane prvooptuženog Pelemiša, kazao da komanda nad podređenim ljudstvom nije usko vezana za područje na kojem se nalaze jedinice.

Odbrane optuženih vještaka Butlera nastavit će unakrsno ispitivati u prvoj polovini maja, a datum će naknadno biti određen.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.