Suđenje Karadžiću
0

Momir Nikolić: Vojska RS-a je planski ubijala muslimane

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši oficir Vojske Republike Srpske Momir Nikolić rekao je danas, na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da su snage Vojske RS-a u julu 1995. godine planski i po naređenju ubijale zarobljene muslimane.

Nikolić, koji je tada bio major i načelnik bezbjednosti Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, rekao je da mu je "bilo jasno da se priprema neko zlo", nakon razgovora koji je 12. jula imao sa nadređenim potpukovnicima uz bezbjednosnih službi Drinskog korpusa, Svetozarom Kosorićem i Vujadinom Popovićem.

On je posvjedočio da mu je u tom razgovoru, kod hotela "Fontana" u Bratuncu, uoči drugog sastanka generala Ratka Mladića sa predstavnicima izbjeglica iz Srebrenice i oficirima Holandskog bataljona UNPROFOR-a, rečeno da će vojno sposobni muškarci biti izdvojeni i da će oni koji su počinili zločine biti procesuirani. 

Prema njegovim riječima, kao mjesta pogubljenja su pominjani ciglana i rudnik Sase. "Naknadno sam saznao da su neki oficiri išli u ciglanu i raspitivali se da li je moguće tamo izvršiti egzekucije", rekao je Nikolić, dodavši da se ni u ciglani ni u rudniku Sase nisu dogodila ubistva.

Nikolić je rekao da nije prisustvovao nijednom sastanku u hotelu "Fontana", koje je genaral Mladić imao sa oficirima Dtuchbata i sa bošnjačkim civilima, već da je bio zadužen da obezbijedi mjesto i prostor gdje će biti održani sastanci. On je, međutim, mogao da vidi i čuje učesnike sastanka, sa razdaljine od četiri do pet metara.

Na pitanje tužioca šta je vidio u Potočarima i šta se dešavalo sa ženama i djecom, a šta sa muškarcima, Nikolić je odgovorio da su samo u prvom konvoju, koji su, kako je unaprijed dogovoreno, pratili pripadnici Holandskog bataljona, sa ženama i djecom bili i muškarci.

Momir Nikolić se 2003. godine u Hagu izjasnio krivim za progone srebreničkih muslimana i osuđen je na 20 godina zatvora. Njegovo svjedočenje na suđenju Karadžiću biće nastavljeno sutra.