Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Momir Bulatović branio optuženog: Branio je granatiranje civila u Sarajevu

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore, posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da cilj srpskih lidera nije bilo fizičko razdvajanje nacija u BiH, nego odvajanje u “političkom smislu”, kako Srbe ne bi preglasavali Bošnjaci i Hrvati, prenosi BIRN - Justice Report.

Bulatović je izjavio da mu Karadžić u brojnim razgovorima nije rekao ništa što bi navelo da želi progon Bošnjaka i Hrvata. On je naznačio i da nije bio svjestan da postoji zajednički zločinački poduhvat za protjerivanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH.

Prihvatajući da je protjerivanja, ipak, bilo, Bulatović je ocijenio da to “nije bio rezultat bilo kakve politike Karadžića”, nego “kolektivnog mentaliteta stanovništva koje je reagovalo instinktivno”, zbog stradanja koje je preživjelo u Drugom svjetskom ratu.

Po Bulatoviću, Karadžiću je bilo “nemoguće da kontroliše stanovništvo” i spriječi zlodjela.

Karadžić, koji je bio predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.

Bulatović je rekao da je Karadžić bio svjestan da srpska strana trpi političku štetu zbog napada na Sarajevo. Karadžić je Bulatoviću, po njegovim riječima, kazao i da je više puta zabranio granatiranje civilnih područja u Sarajevu, odnosno, da je učinio sve da spriječi pretjerane i neselektivne napade.

Bulatović je posvjedočio i da je Karadžić u avgustu 1992. godine “izgledao iznenađen” nakon medijskih izvještaja o logorima za nesrpsko stanovništvo u Republici Srpskoj.

Garantovao je, po riječima svjedoka, da će se sa izbjeglicama postupati u skladu sa Ženevskim konvencijama. Bulatović je tvrdio i da je Karadžić “htio da se otarasi” srpskih paravojnih formacija, ali da to “nije mogao”.

Bulatović je izjavio i da je “apsolutno siguran” da Karadžić nikada nije mogao biti zagovornik pogubljenja zarobljenika, bilo u Srebrenici, bilo na drugim mjestima.

Unakrsno ispitivanje Bulatovića zakazano je za petak, 1. mart.