Sud BiH
0

Momčilo Šešelj i Risto Vreća se izjašnjavaju o krivici

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu "Momčilo Šešelj i drugi" bit će održano 5. augusta pred Sudom BiH - Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Optužnica tereti Momčila Šešelja i Ristu Vreću za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama, a Ristu Vreću i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je Momčilo Šešelj od početka 2010. godine organizirao grupu radi međunarodne prodaje, prijevoza i prijenosa, uvoza i izvoza droge skank, koju je kupovao od njemu poznatih osoba. Drogu je prodavao prikrivenim istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA-e i to za 1.200 eura po kilogramu. S tim u vezi je Momčilo Šešelj, kako se navodi u optužnici, organizirao grupu radi neovlaštene međunarodne prodaje, prijenosa, držanja i prijevoza supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama.

Optuženi Risto Vreća, stoji u optužnici, postao je član organizirane grupe radi neovlaštene međunarodne prodaje, prijenosa, držanja i prijevoza supstanci ili preparata proglašenih opojnim drogama. Pored toga je neovlašteno držao vatreno oružje, municiju i eksplozivne tvari čija nabavka građanima nije dopuštena.