Zločini u Sarajevu i Srebrenici
0

Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Momčilo Perišić (Foto: Reuters)
Momčilo Perišić (Foto: Reuters)
Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za pomaganje zločina nad civilima u Sarajevu, te zločina u Srebrenici, kao i za raketiranja Zagreba.

Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbijevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije.

Osuđen je za podržavanje ubistava i nehumana djela koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u tom gradu i komandne odgovornosti u vezi sa zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

"Pretresno vijeće ustanovilo je da je, pod nadzorom Perišića, VJ pružala logističku pomoć širokih razmjera, velike količine pješadijske municije, obuku i stručnu pomoć snagama VRS-a. Primjera radi, Glavni štab VRS-a 1994. godine procjenjuje da je dobio od VJ-a 25 miliona metaka i 75 hiljada granata", kazao je Bakone Justice Moloto, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Također, Perišić je osuđen za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba u kojem je u maju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osoba.

Perišića je optužnica je teretila u 13 tačaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri tačke odnose na raketiranje Zagreba.

Tužiteljstvo ga je teretilo i da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr u Srebrenici u julu 1995., kao i da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene na hiljade civila.

Momčilo Perišić rođen je 22. maja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih saradnika koji je bio na čelu Vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.

Tužitelji koji su ga opisali kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Tribunal u Hagu je 2005. godine podigao optužnicu protiv Perišića. Suđenje je počelo 2. oktobra 2008. godine, a taj period je proveo na slobodi. Od kazne mu se oduzima vrijeme provedeno u pritvoru.