BiH
78

Molitvenim skupom u Banjoj Luci počeo samit "Mir i pomirenje: Korak naprijed"

FENA
U katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci večeras je upriličeno molitveno-meditativno zborovanje na početku Međunarodnog samita "Mir i pomirenje: Korak naprijed".

U banjalučkoj katedrali okupili su se vjerski poglavari, ali i predstavnici društveno-političkog života Bosne i Hercegovine i regije, kao i međunarodni predstavnici.

Uime Katoličke crkve, osim biskupa banjolučkog i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice kao domaćina, učestvuje i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, a, između ostalih, prisutan je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžića, kao i predstavnici pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice.

Osim predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića kao suorganizatora samita, molitvenom skupu, između ostalih, prisutvuje predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i entitetskih skupština, među kojima i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, predstavnica Europskog parlamenta Doris Pack, pojedini ministri, diplomatski predstavnici, gradonačelnici Zagreba Milan Bandić i Banje Luke Slobodan Gavranović, predstavnici nacionalnih manjina i brojni drugi.

Na kraju molitveno-meditativnog zborovanja predviđeno je potpisivanje zajedničke Deklaracije vjerskih poglavara.

Organizator Međunarodnog samita je Evropska akademija, a suorganizatori su Narodna skupština Republike Srpske i Institut "Zrinski za potporu mirovnih i gospodarskih sloboda" iz Bostona.

Inicijativu za održavanje skupa, na prijedlog biskupa banjalučkog mons. dr. Franje Komarice pokrenula je grupa profesora i naučnika s poznatog američkog sveučilišta Harvard u Bostonu.

Jedan od glavnih ciljeva samita jeste zainteresirati međunarodnu zajednicu kako bi se zauzela za veći angažman na pomirenju i pravednom miru, što, između ostalog, uključuje i omogućavanje povratka prognanika i izbjeglica u njihov zavičaj i održivi ostanak u njemu.