Sanela Diana Jenkins Obami
0

"Molim vas, ne zaboravite Bosnu"

Sarajevo-x.com
Svjesna da je rat u Afganistanu u centru pažnje zvaničnika Bijele kuće, filantrop i neformalna savjetnica člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Sanela Diana Jenkins uputila je molbu političarima vodeće svjetske sile, Sjedinjenih Američkih Država, da ne zaborave BiH.

"Željela bih podsjetiti naše američke prijatelje da se breme liderstva ne odnosi samo na odluke o ratu, već i one o miru", piše osnivačica fondacije "Irnis Ćatić" rođena u BiH, a prenosi list Huffington Post.

"Kad bih imala toliko smjelosti, kazala bih predsjedniku Obami i američkom narodu: Molim vas, ne zaboravite Bosnu", piše Jenkinsova. "Baš kao Afganistan, Bosna je bila ratno poprište koje je privlačilo pažnju svjetske javnosti. Početkom devedesetih godina njenim građanima prijetilo joj je istrebljenje pod napadima Srba. Evropska unija je bila pasivna i oklijevala je. Evropa nije učinila ništa dok se u Srebrenici događalo etničko čišćenje, najveći masakr na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Tek kad su SAD počele intervenisati, bilo je moguće pregovarati o dejtonskom miru."

Ipak, Jenkinsova upozorava da i danas postoje problemi nesaradnje, slabljenja države i separatističke tendencije, koje bi mogle ugasiti svaku nadu za demokratskim razvojem.

"To bi moglo nahraniti nacionalističko rivalstvo i ponovo nas povesti u rat", smatra Sanela.

Upozorava i na to da evropski političari nude opcije zadržavanja podjele države na entitete i zadržavanje entitetskog glasanja.

"Od Sjedinjenih Država sada tražimo pomoć. Kao i mnogi drugi, i mi se divimo obećanjima predsjednika Obama da će pronaći nove solucije za stare probleme", stoji dalje u tekstu. Jenkinsova ističe kako dosad, ipak, Amerika samo podržava prijedloge Evrope, što je "razočaravajuće".

Pokušavajući objasniti zašto smatra da se evropski lideri ponašaju neobjašnjivo, ona kaže da su zauzeli "lijeni i opasno naivni pogled" na stvari, vjerujući da će, dajući bosanskim Srbima pravo na vlastiti entitet, umanjiti njihovu želju za odvajanjem u takozvanu "veliku Srbiju".

"Ipak, svaki student historije znat će vam reći šta takvo popuštanje zaista čini. Ono bodri, ne smiruje strasti i u ovom kontekstu veoma je opasno", ističe Jenkins, dodajući kako je Dejtonski sporazum bio "sjajan primjer američkog liderstva", ali da "bilo kakav sporazum nema smisla bez praćenja kako se on provodi".

"Pozivam Obaminu administraciju da budu odani američkim idealima, čak i u jednom dijelu svijeta koji nije više u centru pažnje", završava svoje pismo Jenkinsova. "Ne dozvolite da stvari nazaduju, da dovedu do nasilja. Ne zaboravite Bosnu."