BiH
1

Molba za izručenje Keljmendija upućena EULEX-u

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Odmah po zaprimljenom prijedlogu Tužilaštva BiH za izručenje Nasera Keljmendija pravosuđu BiH danas u poslijepodnevnim satima, uz koji je dostavljena i određena dokumentacija, Ministarstvo pravde BiH je sačinilo molbu za Keljmendijevo izručenje i poseban dopis EULEX-u da se ova molba sa potrebnom dokumentacijom dostavi nadležnom organu ili nadležnom tijelu za pravosuđe na Kosovu, kazao je danas za Agenciju FENA ministar pravde BiH Bariša Čolak.

On očekuje da će molba sa pratećom dokumentacijom do večernjih sati biti dostavljena nadležnom organu na Kosovu, jer su sve predradnje koje su bile nužne u tom pravcu već završene.

"S obrizorm da su službeni jezici na Kosovu srpski i albanski, nije bilo potrebe za daljim prevođenjem prijedloga i molbe za izručenje, dok je popratni akt koji ide EULEX-u upućen na engleskom jeziku", istaknuo je Čolak.

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Nasera Keljmendija za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.