Milorad Dodik na debati
0

"Moja porodica je partizanska, ja sam dijete Kozare"

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Premijer RS je oličenje kulture dijaloga, dok su mediji u Federaciji BiH i svi oni koji se usude pitati ga da prokomentariše svoje ranije izjave u kojima na najgori mogući način vrijeđa novinare i političke neistomišljenike, destabilizirajući faktori koji nanose štetu jedinstvenoj BiH.

Ovo bi ukratko mogao biti zaključak javne debate u organizaciji Centra za kulturu dijaloga održane u UNITIC-u na kojoj su učestvovali Dodik i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. Debata je bila organizirana tako da su nakon iznošenja uvodnih riječi prisutni mogli postavljati pitanja isključivo preko papirića koje su dobili na ulazu, a čitala ih je moderatorica i direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević.

Inzko je u uvodu kazao kako se sjeća drugačijeg Dodika kojeg je kao mladog politilara iz jednog malog mjesta u BiH upoznao još 1996., i koji je tada čak govorio o brisanju granica među entitetima. Kazao je kako svugdje u svijetu političari u javnim nastupima koriste kulturan riječnik, a u privatnoj komunikaciji znaju biti grubi i netaktični, dok je u BiH, smatra Inzko, potpuno obrnuta situacija.

Dodik je u svom uvodnom obraćanju odmah "osuo paljbu" po Inzku, kazavši kako ga privatno smatra dobrim čovjekom, ali kako mu na političkom planu pravi velike probleme jer donosi zakone koje po funkciji, smatra on, ne bi smio donositi. Na pitanje kako vidi BiH za dvije godine Dodik je kazao "bez Inzka", a Inzko je na isto pitanje odgovorio "bez Dodika".

"Dayton kaže da visoki predstavnik može donositi odluke, a ne zakone. Zato on uvijek u uvodu napiše da donosi odluku o proglašenju zakona, što nije legitimno. Ako ćete me uopštiti, ja u ovom slučaju branim dignitet BiH jer se zna da samo legalni i izabrani organi BiH donose zakone", kazao je između ostalog Dodik u uvodu.

Na pitanja nije bilo moguće postaviti potpitanje, pa je narednih sat i pol Dodik iskoristio da pošalicama i doskočicama zabavlja prisutne. Na pitanje da li se stidi izjava u kojima je novinare i političke neistomišljenike nazivao glupanima, debilima ili novinaru Miši Vidoviću govorio "želim vam da dobijete srčani udar", Dodik je kazao da se ne sjeća, a novinarki koja je postavila pitanje je šeretski odgovorio da je ne poznaje. Dodao je kako su novinari najveći destabilizirajući faktor u BiH, a "posebno pojedine emisije".

Kako je nedavno Dodik kazao da ga "Inzko može samo povući za onu stvar", jedno od pitanja bilo je i da li i dalje na tome insistira. Dodik je uz smiješak kazao da nije ni insistirao, a Vlaisavljevićeva je dodala "kakva novina, takvo i pitanje".

Na pitanjima koja se tiču rezolucije o genocidu u Srebrenici i zločina na Markalama bio je nešto umjereniji, ali je ponovio dio presude Međunarodnog suda pravde Haagu i kazao kako se u Srebrenici desio ograničeni lokalni genocid u kojem su učestvovali dijelovi policije i vojske RS. Ponovio je svoj stav kako genocid u Srebrenici ne bi trebalo izdvajati. Kad su u pitanju Markale, Dodik je kazao kako ne negira da se tamo desio zločin, ali kako smatra da bi nezavisna međunarodna komisija sve trebala ponovo ispitati i dati konačni odgovor, jer postoje "određeni stavovi koji ne govore u prilog zvaničnojverziji događaja".

Govoreći o dočeku Biljane Plavšić na aerodromu, Dodik je kazao da ne vidi ništa sporno u tome, da je ona odležala svoju kaznu za ratni zločin "iako nije naređivala vojsci niti je ispalila metka u ratu", te je kazao kako bi opet uradio isto.

"Kad je išla u Haag, bio sam posljednja osoba koja ju je ispratila, bio je red i da je dočekam", kazao je Dodik.

Govorio je i o rastu industrijske prouzvodnje u RS od 19,4 odsto, te je samouvjereno izjavio da će na narednim izborima imati više od 56 posto glasova u RS. Na pitanje da li ga je stid kada se vozi lošim putevima u BiH i vidi porušene kuće, kratko je odgovorio:

"Na žalost, zadnje tri godine se vozim samo avionom".

Govoreći o razlozima zbog kojih Sarajevo naziva Teheranom kazao je kako je to zbog činjenice što se reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić miješa u politiku i određuje njene smjernice, a na naše pitanje da li je i obilježavanje krsne slave RS miješanje vjere u politiku samo je kazao:

"Na stranu krsna slava, ali garantujem vam da u posljednjih nekoliko godina nećete naći ni jednu izjavu bilo kojeg crkvenog vjerodostojnika u kojoj se miješa u politička pitanja."

Na kraju je Dodik kazao kako ga je prilog FTV "Vidimo se u Bileći" uvrijedio jer je on iz partizanske porodice:

"Moja oba djeda su iz rata izašli kao partizanski kapetani, a baka je bila zarobljena u Gradišci pa poslije u Njemačkoj. Dijete sam Kozare i odgojen sam na tim vrijednostima".

Za Inzka je bilo manje pitanja, ali je on ipak kazao vrlo bitnu stvar uoči sutrašnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC):

"Nikada nisam imao jaču podršku svih zemalja EU, očekujem je i sutra i prekosutra".