Emina Ganić
0

"Moj otac je neizmjerno zahvalan građanima BiH"

FENA
Emina Ganić (Foto: AP)
Emina Ganić (Foto: AP)
Kćerka ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, Emina Ganić izjavila je u intervjuu Feni da je njen otac, koji se već deset dana nalazi na slobodi uz kauciju, fokusiran na rad na svojoj odbrani.

"Moj otac se odlično osjeća i fokusiran je na svoju odbranu. Gotovo svaki dan se susreće ili razgovara s advokatima. Strategiju također koordiniramo s Uredom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji trenutno rukovodi diplomatskim aktivnostima radi što bržeg okončanja ovog slučaja", kazala je Emina Ganić.

Upitana u vezi s nivoom podrške iz BiH, ona je rekla da je njen otac neizmjerno zahvalan građanima koji su demonstracijama, apelima i pismima pružili mu podršku. Ponosan je što je, kako je navela, naš narod digao glas za očuvanje dostojanstva i suvereniteta zemlje.

"Također, beskrajno nam znači podrška Akademije nauka i umjetnosti s Božidarem Matićem na čelu, Univerziteta u Sarajevu, Kruga 99, te svi istupi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je beskompromisno podigao svoj glas u pravcu zaštite suvereniteta naše zemlje", ustvrdila je ona.

Istaknula je da je i reis Mustafa Cerić pružio ogromnu podršku te da je njegova ostavka u Blairovoj fondaciji imala veliki odjek u britanskoj javnosti. Također, ohrabrujuća je i podrška medija koji su odmah shvatili širinu i ozbiljnost ovog problema, dodala je.

Naglašava da je Haris Silajdžić, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, i formalno i u očima svjetske javnosti prvi čovjek BiH, te da se ponaša u skladu s tom funkcijom i odgovornošću koja ona nosi.

Odmah je kontaktirao Sanelu Jenkins koja je osigurala novac za kauciju. Na puno raspolaganje je stavio svog pravnog savjetnika i engleski advokati potcrtavaju da su dokazi koje je Damir Arnaut prikupio i pravni okvir u koji ih je postavio bili odlučujući za našu odbranu.

"Da nije reagirao tako ekspertno i brzo i da nije bilo njegove filigranske koordinacije koja je uključivala i hitan povratak u Sarajevo oko jednog ključnog pitanja, moj otac bi gotovo sigurno i danas bio u pritvoru", tvrdi Emina Ganić.

Ona također objašnjava da su Silajdžićevi sastanci u Londonu u vrijeme dok su se još kršila prava njenog oca prvenstveno osigurali da se takve greške ne ponavljaju.

Ta posjeta je osujetila pokušaj Srbije da ovo pitanje predstavi kao čisto proceduralno, jer je pojasnila političku dimenziju koja se ustvari krije iza srbijanskog zahtjeva.

Komentirajući izjave o politizaciji ovog slučaja u BiH, Emina Ganić kaže da nije sigurna da li oni koji to govore znaju razliku između političkog djelovanja i politizacije.

"Mi svoje predstavnike biramo ne da bismo zadržavali status quo već upravo jer računamo na njihove sposobnosti i volju da efektivno stanu u odbranu naše zemlje i građana. Bilo bi porazno stvoriti klimu bježanja od državničkih poteza samo da bi se izbjegle optužbe za 'ubiranje jeftinih političkih poena'. Taj nivo razmišljanja je za mene bio veoma iznenađujući od Sulejmana Tihića koji je također u nedavnom intervjuu događaje iz Dobrovoljačke opisao kao 'zločine'", kazala je Emina Ganić.

Napominje da je Haški tribunal proveo opsežnu istragu, razmotrio sve dokaze i iskaze te istakao ne samo da nema krivične odgovornosti njenog oca već da u slučaju Dobrovoljačka uopće "nema elemenata krivičnog djela."

"Da li se ovim pretenduje da postoje drugačije informacije od onih kojim raspolaže Haški tribunal", pita Emina Ganić.

Smatra nelogičnim jedan dan potpisivati političku peticiju, a drugi dan tvrditi da je ovo čisto pravno pitanje koje treba prepustiti pregovorima između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije. Činjenica koja zabrinjava, međutim, jeste nedostatak svijesti da je, kako navodi, srbijansko tužilaštvo samo produžena ruka političke mašinerije čiji je glavni cilj izjednačiti odgovornost za događaje iz proteklog rata.

"Konačno, neko ko unutar međunarodne zajednice važi za kooperativnog lidera to treba iskoristiti u korist svojih građana i svoje zemlje. Da li je neko koga potpredsjednik Biden pomene u svom govoru može od Bidena tražiti pomoć o ovom pitanju? To su stvari koje se moraju uraditi prije no se počnu kritikovati drugi samo zato što dobro rade svoj posao", kazala je u intervjuu Feni Emina Ganić.