Vladimir Šeks
0

"Mogućnost da hrvatski državljani u BiH glasaju nekoliko dana"

FENA
Vladimir Šeks (Foto: Javno.hr)
Vladimir Šeks (Foto: Javno.hr)
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za ustavne promjene Vladimir Šeks najavio je danas mogućnost da hrvatski državljani u BiH, koji su dio 11. izborne jedinice, ubuduće na hrvatskim izborima glasaju nekoliko dana.

"Vjerojatno će im se (hrvatskim državljanima u BiH) omogućiti duže vremensko trajanje glasanja, možda dva ili tri dana. To se ne omogućava Ustavom RH nego odlukama Vlade RH i drugim aranžmanima", izjavio je Šeks novinarima u stanki simpozija "Ustavne promjene i EU", koji se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH održava na splitskom Pravnom fakultetu.

Šeks je to rekao komentirajući jučerašnji dogovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o ustavnim promjenama, po kojem će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, dakle i Hrvati u BiH, ubuduće na hrvatskim izborima moći glasati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Na novinarske upite da komentira reakciju HDZ BiH na dogovor, Šeks je kazao kako se ne radi o kršenju Ustava RH, te da razumije protivrječne reakcije koje je izazvao dogovor Kosor i Milanovića.

"Ovo je jedan kompromis na koji se nužno pristalo da glasanje bude u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ali broj biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima može biti jako veliki, da zadovolji sve interese", istaknuo je Šeks.

Također je naglasio kako je bitno da ovim promjenama Ustava Republika Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom te ući u njeno članstvo.

"Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je korak bliže hrvatskom narodu da i oni uđu u EU. To je veliki iskorak stvarnih životnih interesa za hrvatski narod u BiH i za BiH, a u svakom slučaju i za Hrvatsku", rekao je Šeks.

Dodao je da su jučerašnjim dogovorom Hrvati u BiH, nezavisno o tomu koliko ih izađe na izbore, dodatno osigurani jer će birati tri zastupnika u Hrvatski sabor.