Republika Srpska
0

Moguće sazivanje sjednice Vijeća naroda

FENA
Kolegij Vijeća naroda RS-a nastavit će u ponedjeljak, 12. oktobra, ranije prekinutu sjednicu na kojoj bi trebalo da se odluči da li će to tijelo konačno zasjedati, što traže srpski delagati, a protiv su Bošnjaci.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević potvrdio je da je na sjednici Kolegija, 6. oktobra, došlo do približavanja određenih stavova, odnosno da je napravljen pomak u izlasku iz situacije nastale nakon odluke Kluba Bošnjaka da ne razmatra akte koje je usvojila Narodna skupština RS-a dok se ne promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a.

On precizira da postoji mogućnost da se sjednica Vijeća naroda RS-a zakaže dok se očekuje odluka Ustavnog suda RS-a o promjeni Poslovnika, ali je naglasio da se ne radi o nekom perifernom pitanju, već pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, gdje je Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS-a omogućeno preglasavanje sudija jednog od konstitutivnih naroda.

  • Svi delegati Vijeća naroda RS-a spremni su da traže rješenje, a bit će upućen i svojevrstan apel svim institucijama u RS-u da na određeni način pomognu u prevazilaženju ovog problema, kazao je Osmančević.

Sjednica Vijeća naroda RS-a nije održana od jula, nakon odluke Kluba Bošnjaka da ne razmatra akte sa sjednice Narodne skupštine RS-a dok se ne promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a.

Klub srpskih delegata u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je inicijativu za zakazivanje sjednice Vijeća naroda na kojoj bi se raspravljalo o odluci Kluba bošnjačkih delegata od 1. jula o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Strategijom razvoja lokalne samouprave u RS-u.

  • Nedopustivo je da taj akt, koji je veoma važan za RS i razvoj uprave i lokalne samouprave, stoji već dugo u Vijeću naroda i zato srpski klub traži da predsjedavajući Vijeća Dževad Osmančević zakaže sjednicu na kojoj bi se o tom pitanju izjasnili svi delegati konstitutivnih i ostalih naroda, rekao je predsjednik Kluba srpskih delegata Staša Košarac.

On je rekao da Klub Srba smatra da je Poslovnik o radu Ustavnog suda RS, kojeg osporava Klub Bošnjaka, ustavan i da je u skladu Zakonom sa Ustavnom sudu RS.

  • Ono što treba jeste da svi damo doprinos da sudovi pred kojima se vodi ovaj postupak koji je pokrenuo Klub Bošnjaka, dobije rješenje što prije, kako bi mogli poštovali odluke suda i kako bi se što prije okrenuli redovnom radu u Vijeću naroda RS-a, rekao je Košarac.