Sapunica u Gradskom vijeću
13

Moguće predlaganje i novih kandidata za gradonačelnika Sarajeva

Piše: Maja Beker
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon pauze koja je trajala više od sat i po sekretar Gradskog vijeća Safet Krajišnik pročitao je prijedlog zaključka o tome kako treba biti nastavljena konstituirajuća sjednica, s obzirom na to da u dva kruga glasanja nije izabran gradonačelnik, a u Pravilniku to nije određeno.

Zaključkom, čiji je potpisnik predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić, predlaže se da se, ukoliko nijedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu u drugom krugu glasanja, a kandidati dobiju 14 glasova, pređe na žrijeb, a ukoliko dobiju manje od 14 glasova da se predlažu novi kandidati.

Kako je sekretar GV Safet Krajišnik rekao, ova procedura se ponavlja sve do trenutka dok gradonačelnik ne bude izabran.

Miro Lazović je, u ime kluba vijećnika SDU-a, zatražio da se u zaključak unese i stavka da se gradonačelnik može birati i tajnim glasanjem. Na to je replicirao vijećnik Hasan Hodžić rekavši kako je vijeće prošli put izglasalo da će se gradonačelnik birati javno, tako da opcija tajnog glasanja ne bi trebala biti ubačena.

S obzirom na to da se nekolicina vijećnika ne slaže sa predloženim zaključkom, predsjedavajući Delalić je zamolio vijećnike da iznesu svoje zaključke u vezi sa kojima će se vijećnici složiti.

Velija Katica, iz Kluba vijećnika SDA, predložio je da se nastavak sjednice realizuje tako što će se predložiti stari i novi kandidati za gradonačelnika, te da se GV decidno odredi o proceduri nastavka sjednice poštujući procedure Poslovnika i Statuta.

Hasan Hodžić, iz Kluba vijećnika SDP-a, predložio je da se da još jedna šansa Stjepanu Kljuiću i Igoru Kamočaiju da budu izabrani za gradonačelnika, te da, ako ne dobiju većinu ili 14 glasova, onda budu predloženi novi kandidati.

Hasan Hodžić iz Kluba vijećnika SDP-a BiH je pitao da li ova dva stara kandidata imaju pravo ponovo aplicirati ukoliko ne dobiju većinu u oba kruga glasanja. Također, tražio je da, ukoliko nijedan od predloženih kandidata ne dobije većinu, daju sedam dana da se predlože novi kandidati, jer će trebati vremena da se novi kandidati pripreme i predstave.

"Sedam dana je dug period, jer imamo šansu još sutra, da bismo mogli početi radnu sjednicu, usvojiti budžet i održati svečanu sjednicu povodom 6. aprila, a ako budemo prolongirali nećemo stići ispuniti sve obaveze", rekao je predsjedavajući Delalić.

Miroslav Živanović iz Kluba vijećnika SDP-a BiH je zatražio da se predloženi zaključak dopuni stavkom u kojoj će se ostaviti prostora za nove kandidate.

"Vjerujte, neko će morati popustiti kako bi bio izabran gradonačelnik. Ako ova dva kandidata ne dobiju većinu, onda bi trebale sve stranke odustati od njih i da sutra na kolegiju predložimo nove kandidate, jer ovim pravimo gradsko sijelo", rekao je Omer Pajević iz Kluba vijećnika SDA.

Vijećnici su sa 16 glasova "za", pet "protiv" i dva "suzdržana" podržali prijedlog Velije Katice da se uz stare kandidate predlože i novi kandidati. Također, vijećnici su sa 12 glasova "za", devete "protiv" i šest "suzdržanih" odbacili prijedlog Mire Lazovića da se u zaključak ubaci stavka o mogućnosti izbora gradonačelnika tajnim glasanjem. U toku je desetominutna pauza koju su zatražili vijećnici kluba SDP BiH.